Súlyvonal

Testtartás

A testtartás beállítása nem egyenlő a “húzd ki magad” féle próbálkozásokkal. Sokszor, ha nagyon igyekszünk, de nem tudjuk pontosan, mit is kéne csinálni, azzal többet árthatunk. Egy katonás tartást jó irányba terelni sokkal nehezebb, mint egy jó kis görbe, slampos hanyag tartást. 

Súlyvonal eltolódás

A súlyvonal eltérések tudnak igazi hátfájást okozni. Az emberek nagy részénél ez előre helyezettség látható. Ez azt jelenti, hogy oldalról nézve a mellkas-comb közepe előrébb van, mint a váll, boka. Ez pedig ugyanúgy nagy terhet ró az ízületekre, mint az előre helyezett fejtartás. TIPP a súlyvonal megtartáshoz: haránt hasizom működésére odafigyleve edzés. Csak fejtetővel nyújtózás, ne emeld ki a mellkast ( szoktam javasolni, hogy az alsó bordákat engedjék le). Erre a típusú eltérésre jellemző, hogy csípőre tett kézzel állunk, esetleg nekidőlünk az előttünk lévő asztalnak, pultnak, iskolapadnak.. Ha ezt észleled, próbáld beállítani magad a már ismert módon (medence billentése, fejtetővel nyújtózás, testtartás terápia órán tanultak: súlyvonal hátra tolása).
Oldal irányban is gyakran térünk ki, ez a lábhosszkülönbségre vezethető vissza, a relatív rövidebb lábat jobban terheljük, ezt kompenzálva pedig a felső testtel ellenkező irányba térünk ki. Ennek javítására a lábhosszkülönbséget kell javítgatni.

Kapcsolódó cikkek a súlyvonal témájához

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Fűző viselése árt vagy használ

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése....

Lábboltozat erősítése, mackó járás hibái

Süllyedt hosszanti boltozat Lábboltozat erősítésénél sokféle játék kerül elő, a legjobbak az egyensúlyozásra ösztönzők, (bár felnőttként hajlamosak vagyunk kevésbé használni ezeket az izmokat ilyenkor, de gyerekeknél még egész jól működik). Ilyenek a keskeny felületen...