Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Az egyensúly titkos titkai testtartas

Egyensúly

Az egyensúly nem csak egyfajta képesség, amikor különböző helyzetekben nem borulunk fel. A testtartáson sok minden múlik, illetve az érzékszerveink, beslő szerveink, ízületeink épségén is. Egyensúlyozó reflexek irányítanak minket, melyek fő funkciója az életben tartás. Bonyolult, de izgalmas téma, érdemes végig olvasni!

Légzés

Légzés: Az életben maradás szempontjából a légzés az elsődlegesen legfontosabb. Ha nehezítve van, akár csak egy megfázás esetén, akkor a fej előre helyeződik áll megemelkedik, így több hely lesz. Akinek kisgyermeke van, biztosan észrevette már, hogy bedugult orral úgy alszanak, hogy a fejüket hátra szegik. A légzés könnyítése érdekében mindig változik a testtartás!

Étkezés: Pontosabban a rágás a második legfontosabb, ha hiba van a légzés vagy a nyak tartás miatt a fej helyzetében, ahhoz fog igazodni a rágó ízület. Ha a fogak nincsenek összehangolva, a test a lejebbi részeket fogja igazítani, például, ha az alsó fogsor balra tolódott, a bal csípő feljebb lesz, illetve a súlyvonal jobbra tolódik.

Látás: A látás es testtartás kapcsolata szintén nagyon fontos. Segít beazonosítani, hogy milyen gyorsan mozgunk a talajhoz képest, a tárgyak milyen távolságra vannak stb. Ha valaki gyengén lát, előrehelyezett lesz a fejtartása. Akinek egyik szeme gyengébb, keresztirányú tartashibákat mutat (scoliosis), hogy a jó szeme legyen előrébb mindig. Ha becsukott szemmel javul a testtartás, akkor biztosra vehető, hogy a szem miatt romlott a tartás. Ez főleg gyerekeknél jó teszt, felnőttek esetében már annyira tud akár csontosan is rögzülni a rossz tartás, hogy nem lehet biztosan megállapítani.

Hallás: Hasonlóan a szemhez, ha csak az egyik fül csökkent hallású, akkor scoliosisos tartáshibát eredményez. A keves folyadék fogyasztás a fül félkörös ívjáratában lévő folyadékra is hatással van. Ezáltal a testtartásra és az egyensúlyra! A lassabban mozgó folyadék a fej mozgatásának sebességcsökkenését eredményezi.

Felső kereszt szindróma

Nyak, gerinc: A légzés-rágás-látás-hallás vonalhoz a következő kapcsolat a nyak, főként a felső két nyakcsigolya. A célja az itteni reflexes irányításnak, hogy a tekintetet a vízszinthez igazítsa. Ha nem sikerül a fejet beállítani, akkor minden más fog kompenzálni, ami alatta van. A felső két nyakcsigolya a fő kulcs, ezeknek a fő funkciója a mobilitás, a többi ötnek a stabilitás, ha ez felcserélődik, már az borítja a sort a gerinc többi részén (háti gerinc mobil, ágyéki stabil, és így tovább, csípő mobil…). Ha nem tudja reflexes működés beállítani a nyakat, még a járáskép is romlik. Ha nem jó a gerinc íve, először stabil egyensúlyt kell kialakítani, nem szabad instabil felületen dolgozni.

Zsigeri szervek: A belső szervi fájdalmaknak megvan az izom-vázrendszeri megfelelője, gondoljunk például a vesefájdalomra, menstruációs fájdalomra, sokat emlegetett szívroham tüneteire. A visceromotoros reflex izomgörcsöt is okoz, például a hasnyálmirigy gulladásnál a hasfal merev és bordázott, annyira feszül.

Érzelmek: Az érzelmek megnyilvánulnak a testtartáson, a befelé forduló vagy depressziós ember húzza össze magát, a hivalkodó ember viszont éppen ellenkezőleg, túlságosan is nyitja, tolja ki a mellkasát, vállait pl.

Medence: A fej, ileltve az atlas nyakcsigolya balra tolódása a medence jobbra tolódását eredményezi. Egy lábon állva arra billen ki az egyensúlyunk, amerre az atlas csigolya el van tolódva (oldal irányú eltolódás). A medence dőlése befolyásolja az ágyéki gerinc helyzetét, ami pedig hatással van a nyakra, és indul az örök körforgás, már-már nem is lehet tudni, mi volt előbb… A has, ha nem működik, torlódnak a szervek, nem funkcionál jól a rekeszizom.

Végtagok: A lábhossz különbség, amit a medencénél vizsgálunk állásban, eltérést okoz a rágásban!! Próbáld ki, ha van különbség, rágj állva, majd emelővel (akár könyvvel) emeld meg a lábat, a lejebb lévő csípőnél, rágj megint. Más, ugye? A végtagok a lapockán, illetve a medencecsont-keresztcsonton keresztül hatással vannak a gerincre.

Összefoglalva: az egyensúly elsődlegesen az életben tartó reflexes beállításokon múlik. Az egyensúly az elsődleges a testtartás rovására. Emiatt kell a nyakfájósnak például hasizmot erősíteni, a sarok fájósnak váll mobilitást fejleszteni. Ha a rossz tartást a rossz hallás okozza, akkor újra meg újra vissza fog állni. Tehát többször is neki kell állni a javításnak, hogy az izmok, ízületek épségét megóvjuk.

Kapcsolódó cikkek:

lábhossz különbség

hasizom működésének rejtelmei

karcsú derék-rekeszizom

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Funkcionális lábhosszkülönbség és a gerincferdülés

Lábhosszkülönbség oka legtöbbször a gerincferdülésnek, javítsuk ezt ki. Javítsunk az egész testtartáson!

A rossz testtartás genetikai öröklődése

Sok szülő úgy keres fel, hogy a gyermeke örökölte a gerinferdülést, lúdtalpat, mert neki is van. Illetve idősebb korban úgy gondoljuk, hogy a mi csípőnk is kikopott, csípőprotézis kell, de hát persze, mert anyukánknak is így volt. Mégis, meg lehetne ezeket előzni?...

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Első YouTube videó

Első YouTube videó 100 vagy több felvétel után elkészült, mindig tudnék csiszolni rajta, de mostmár elindítottam útjára. Súlyvonal beállítás és vizsgálat az első téma. A következő a lábhossz különbség lesz 🙂 https://youtube/DeXHe-gwu5w

Pihenés kell hátfájásra, bokaficamra, kartörésre?

Pihenés szükséges, ha fáj a hát, megrándult a boka, eltört a kar? Mi a mozgás szerepe a gyógyulásban?

Nyújtás során mit lehet elrontani

A nyújtás sosem volt elég népszerű, mégis fontos dolog. Ahogyan kezd a mozgás is előtérbe kerülni, már-már divatosnak is mondható, úgy kezdünk nyújtani is, na de hogyan?

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Biztos, hogy hátizom erősítés kell a testtartás javításához?

testtartás izmai nem csak a hátizmok, pedig legtöbbször erre szoktatok gondolni, illetve túlságosan sokan tartanak úgy tartás javító órát, hogy ez a központi elem, pedig nem így kéne lennie!

Fűző viselése árt vagy használ

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése....