Hasizom

A haránt hasizom működése igen sokszor szóba kerül, mivel még az aktívan sportolóknál is tapasztalható, hogy nem kapcsol be automatikusan amikor kellene, az ülő foglalkozásúakról nem is beszélve. Sokan, sokféleképpen próbálják erősíteni, mégse sikerül. Egy kis matekkal próbálok most segíteni, hogy megértsük, mikor működik és mikor nem. Csak az a feladat fog hatni, amit jól csinálsz.

Haránt hasizom

A haránt hasizom együtt működik a csigolyákat egymással összekötő multifidus izmokkal, a mély hátizmokkal és a medence alapi izmokkal (másokkal is, de maradjunk egyenlőre ezeknek a megértésénél) , ezért szoktam javasolni, hogy a has behúzása mellett a medence alapi izmok megfeszítésére is koncentráljunk, így a gerincet stabilizáló izmok is be fognak kapcsolódni a működésbe. Ez lenne a szeparált edzése ennek a résznek, de ettől izomlázunk nem lesz, és a mindennap életben továbbra sem fog dolgozni az izom. Meg kell tanítani együtt dolgozni a többi hasizommal, ehhez jöjjön a matek! Az izmok együtt dolgozása nagyon fontos, hogy ne fájjon a derekunk, ne nyúzzuk a csigolyákat.

Teszt és matek

Újra kell tanítani a mély és felületes izmok együtt dolgozását. Ehhez segít a fenti matek. Érezd, hogy nem feszül túl az egyenes hasizom, ne rekedjen bent a levegő, csak annyira húzd be a hasad, hogy tudj mozogni, lélegezni (nem teljes nagy légzés, feladat közben kisebbet veszünk), ne felejtsd el a medencealapi izmokat bekapcsolni, így végezni minden gyakorlatot. (no meg persze a medence beállítás, fejtetővel nyújtózás, és a többi feladatspecifikus beállítást sem 

Megoldás

Amikor az egyenes hasizom és a haránt hasizom együtt dolgozik egy háton fekvő helyzetben történő lábemelésnél (és még csak egy lábról van szó), ha mind a kettő 5-ös szinten dolgozik, akkor a has lapos marad. Ha a haránt csak 3-ason dolgozik, akkor az egyenes 7-esen fog, emiatt kicsit kiemelkedik, viszont, ha a haránt hasizom 0-án, akkor az egyenes fog 10-el erőlködni, nagyon megfeszülni, kiemelkedni, és tényleg erőlködésnek érezzük, bent tartjuk a levegőt, hogy a feladatot végre tudjuk hajtani.
Egy láb mozgatásánál még azért szokott menni, de amikor a másik lábat is mellé kell nyújtani, már lehet érezni, hogy akárhogy próbáljuk, nem megy a has (behúzva, laposan) tartása, még akár a levegő is bent reked. Ahhoz, hogy a haránt hasizom erősödjön, együtt működjön pl az egyenes hasizommal, annak a határán kell erősítenünk, ahol még mind a kettő 5-5 felosztásban dolgozik. Nincs értelme 100-as ismétlésszámmal küzdeni, ha csak az első 10-nél tud a haránt hasizom dolgozni. A többi 90-nel csak azt érjük el, hogy a mély izom kikapcsol, és csak a felületes dolgozik, a végeredmény pedig a derékfájás. Ezért sem szeretjük, a tesiórák mennyiségi elvárását, mert azzal, hogy 20 felülés helyett már meg tud csinálni 100-at, az nagy eséllyel csak annyit jelent, hogy eddig együtt működött a haránt hasizom az egyenessel, de mostmár sikerült erről lenevelni őket, a továbbiakban pedig valószínűleg az első 20-nál sem fognak együtt dolgozni. A sok ülés is kikpacsolja a has laposító izmunkat (haránt hasi.), és mivel nem állunk fel ugrándozni amikor kikapcsol, sajnos el is felejti az automatikus működést.

Kapcsolódó cikkek a hasizom témájához

Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek

Haránt hasizom működésének megértése egyszerű matek segítségével talán könnyebb. Ezen elvek alapján erősítsünk, hogy hasznunkra váljon.

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.