Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld testtartas

Egyensúly fejlesztés

Az egyensúly fejlesztés gyermek és felnőtt korban is gyakran szükséges, egyrészt a betonon, cipőben járás, másrészt a sok üléssel járó életmód miatt. Fontos, hogy ezt NE instabil felület segítségével tegyük.

Az instabil felület annak való, akinek a sima, majd egyenletlen talajon már jó az egyensúlya és tovább szeretne lépni a fejlődésben. De az átlag testtartáshoz egyhelyben állva/ülve, illetve mogás közben (legyenaz akár csak egy sima séta, vagy futás a buszhoz, gyerek után, vagy akár rendrakás, cipekedés stb) egy stabil alap egyensúly kell, méghozzá azon a talajon, amin ezeket végezzük. Ha instabil eszközt hívunk segítségül, az nem fogja a hétköznapi tevékenségek során felmerülő egyensúlyozást segíteni. Pláne, ha nagyon nehéz, és emiatt kompenzálásként egyéb izmok is bekapcsolnak, amelyeknek egyébként nem kellene.

Jóga póz

Az egy lábon állás komoly feladat, próbáld csak ki, hogy szorosan a fal mellé állsz (vagy teszel a csípőd és a fal közé egy labdát), aztán anélkül, hogy a falnak (labdának) dőlnél, emeld fel az egyik lábad, csak egy kicsit, nyújtva előre, mintha lépni szeretnél egyet. Amennyiben nem sikerült anélkül, hogy a falnak nyomtad volna a csípődet, illevte a felső testtel kompenzálva elhajoltál volna, az alap egyensúlyodon van mit fejleszteni. Nem véletlen, hogy rengeteg jógás képen akad meg a szemem, ahol az álló láb egyensúlya nincs megtartva , mégis ezzel a képpel reklámozzák, hogy gyere jógázni…. Szuper póz, nagyon hasznos, ha jól csinálod, de ha a csípő ízület szalagjain csüngsz ahelyett, hogy az izmok megtartanának egyenesen, akkor ártani fog.

Van egyensúly, nincs egyensúly…

Még a négykézláb helyzetben történő ellentétes kéz-láb emelés is igazi kihívás a törzs izomzatnak, meg kell tartani az ágyéki szakaszt (derekat nem hagyni beesni, túlívelni), a támaszkodó láb nem billenhet ki oldalra (mint egy lábon állásnál..), a törzs nem tekerdhet el.

Egyensúly instabil felületen

Először azon a felületen alakítsuk ki a tökélets egyensúlyt, amiben élünk, sokaknak nem megy egy sima séta megfelelő testtartással. Ha instabil felületen erősítjük az egyensúlyt, akkor kisebb eséllyel fog elesni, ha instabil felületen lesz (pl hajón sétálva), de a stabil felületen lévő testtartása, egyensúlya ettől nem fog javulni (kivéve, ha rettenetesen rossz volt ?).

Mindenki tud egy lábon állni, mert nagyon ügyesen megtanul a test kompenzálni az életünk során. Pedig jobb lenne, ha nem kompenzálni, hanem helyesen működni tanulna meg elsősorban, de amíg nem fáj valahol, addig elhanyagoljuk ezt a kérdést, illevte nincs kedvünk koncentrációt igénylő feldatokkal vesződni. A kompenzációkra akkor van szükség, ha valami bajtól, pl eleséstől kell megvédeni a testünket, de nem arra való, hogy egész nap ezeket a kompenzáló izmokat használjuk, mert ezek a felületes izmok lesznek, nem a mély, tartós munkára tervezettek, emiatt hamarabb fáradnak, és fájnak.

Erősítsük meg a törzsizmokat, tanuljuk meg beállítani a helyes súlyvonalunkat, majd használni is ezeket a technikákat. Hiába erősíted meg a has és farizmodat, ha utána egy sima séta vagy futás során nem használod a stabilizáló funnkciójukat. A talpi boltozat hatással van a farizom működésére, de a farizom is hatással van a talpi izmok működésére.

 

Labdajátékosoknak (röplabda, kosár, kézilabda..) nagyon jó szokott lenni a stabil felületen az egyensúlyuk, de instabil esetén más nem annyira, ezért nagyon sérülés veszélyes, amikor pl egymás lábára ugranak véletlenül. Nekik fontos az instabil felületen való erősítés, a sérülésveszély csökkentése érdekében. Viszont, ha nincs meg a stabil felületen a játékhoz kellő egyensúlya, azzal kell kezdeni!

Szükséged lesz a mély hasizom erejére, és használatának technikájára. A talpi boltozatra. Koncentrációra, illetve hogy használd is a tudást, ne csak akkor, amikor tornázni, edzeni mész.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Fűző viselése árt vagy használ

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése....

Előrehajlás/hátsó vonal lazítása

A hátsó vonal lazítása érdekében sokféle praktikát bevethetünk. Fontos, hogy a különböző technikákat vegyítsük. 3 példa feladatot mutatok, amin állapotunk alapján lehet módosítani (nehezíteni, könnyíteni). Az eredmény nem marad el.

Előrehajlás kacifántos kérdése

Előrehajlásnál a gerinc melletti izmok ellazulnak és megnyúlik az összes izom a testünk hátulsó részén. Vagy nem? Ha nem tökéletes a mozdulat, akkor többet árt, mint használ.

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Lábboltozat erősítése, mackó járás hibái

Süllyedt hosszanti boltozat Lábboltozat erősítésénél sokféle játék kerül elő, a legjobbak az egyensúlyozásra ösztönzők, (bár felnőttként hajlamosak vagyunk kevésbé használni ezeket az izmokat ilyenkor, de gyerekeknél még egész jól működik). Ilyenek a keskeny felületen...