Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Pihenés kell hátfájásra, bokaficamra, kartörésre? testtartas

A pihenés sok esetben csak elsőre tűnik megoldásnak, később, utólag belátjuk, hogy talán mégis jobb lett volna valamit mozogni. A gyógyulás tempóját nagy százalékban befolyásolja, milyen a vérkeringés, a kötőszövetek állapota.

Hátfájás

Hátfájás esetén javasolják a fekvést, majd, ha két nap pihenés után nem múlt el, keressünk fel szakembert. Első verzió, hogy elmúlik, jajj de jó, meg is nyugszunk, és csináljuk tovább az eddigi gerincromboló tevékenséget kompenzáció, kezelés nélkül, közben újra fájdogál, de betudjuk a korunknak, az ülő életmódnak, mert változtatni úgysem lehet ezen.. A második verzió, hogy nem múlik el, és eljutunk pl gyógytornászhoz. 🙂

Amikor fáj, érdemes a Dorn terápia házifeladatát alkalmazni, miszerint egy teniszlabdával a kritikus trigger pontokat (ahol nagyon, nagyon, nagyon fáj) kezelhetjük, jó esetben ezzel meg is előzhetjük, hogy beálljon a hát vagy fejfájást okozzon a lapocka körüli fájdalom. Háton fekve, lábak legyenek talpon (térd hajliítva), a teniszlabdát tegyük a gerinc melletti izomra, ne a gerincre, ne egyszerre kétoldalra! Ha nagyon fáj, csak feküdjünk, ha már meg tudunk mozdulni, a lenti szakaszon a labdával azonos oldali lábat lehet hashoz húzni, nyújtani a talajon, felső részena két összekulcsolt, plafon felé nyújtott kart jobbra-balra döntögetni. Talajon jobb, mint ágyon, kivéve, ha nem tudunk a talajon feküdni rajta. 1-2 nap múlva bizony nem fogjuk találni azt a pontot, ahol elsőre meglehetősen fájdalmas volt. Fontos, hogy miközben fekszünk a labdán, ne erősödjön a fájdalom, ebben az esetben abba kell hagyni, illetve akkor is, ha kisugárzó fájdalom van vagy zsibbadás a végtagokban.

Rándulás

Például bokaficam. Fáj, dagad, kékül.. Amennyiben nem volt törés, nem kapunk gipszet, de szalag szakadás, húzódás esetén bokarögzítőt adnak. Jellemzően ilyenkor pihenünk, lábat felpolcoljuk, és várjuk az x hét végét, amikor újra mozoghatunk. DE! Ha a többi testrészünk nem sérült, akkor jó lenne azokat mozgatni. Különben a csökkent vérkeringés nem igazán fogja támogatni a gyógyulási folyamatokat. Tapasztalataim alapján, aki mozgékony marad, a rehabilitációja jelentősen lerövidül. Aki mozgékony a rögzítéssel együtt is, nem polcolja fel annyit a lábát, nem szokik el a láb az álló testhelzettől, kevésbé dagad később. Persze, ez nem azt jelenti, hogy hagynunk kell a végtelenségig dagadni, igenis fel lehet tenni, amikor szükséges!

Törés

Lábtörés esetén a ránduláshoz hasonlóan fontos a mozgás, bár a fekvő gipsz súlya korlátozza a lehetőségeket, járó gipsszel könnyebb a helyzet.  Kartörés esetén nem is szoktam találkozni felpolcolással, pihentetéssel.. A láb lógatása már más kérdés, mert a gipsz nem ad teret a dagadásnak. Amikor nyújtva van begipszelve (vagy rándulás esetén rögzítve) a láb, több mozgás esik ki, lassabb a regeneráció, mert kevesebb mozgás kivitelezhető.

Mozgás szerepe

A mozgás szerepe a gyógyulásban a vérkeringés fokozásával a gyógyulási folyamatok elősegítése, egyéb területek fájdalmának megelőzése. Ha a testet, izmokat behálózó kötőszövet az  immobilizáció hatására elkezd kiszáradni, összetapadni, nehéz újra rendbe tenni. A hátfájás okát kell megkeresni, lábhossz különbséget javítani, hasizmot erősíteni, illetve használni, kompenzáló vagy általános mozgást végezni.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Funkcionális lábhosszkülönbség és a gerincferdülés

Lábhosszkülönbség oka legtöbbször a gerincferdülésnek, javítsuk ezt ki. Javítsunk az egész testtartáson!

A rossz testtartás genetikai öröklődése

Sok szülő úgy keres fel, hogy a gyermeke örökölte a gerinferdülést, lúdtalpat, mert neki is van. Illetve idősebb korban úgy gondoljuk, hogy a mi csípőnk is kikopott, csípőprotézis kell, de hát persze, mert anyukánknak is így volt. Mégis, meg lehetne ezeket előzni?...

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Első YouTube videó

Első YouTube videó 100 vagy több felvétel után elkészült, mindig tudnék csiszolni rajta, de mostmár elindítottam útjára. Súlyvonal beállítás és vizsgálat az első téma. A következő a lábhossz különbség lesz 🙂 https://youtube/DeXHe-gwu5w

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Nyújtás során mit lehet elrontani

A nyújtás sosem volt elég népszerű, mégis fontos dolog. Ahogyan kezd a mozgás is előtérbe kerülni, már-már divatosnak is mondható, úgy kezdünk nyújtani is, na de hogyan?

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Biztos, hogy hátizom erősítés kell a testtartás javításához?

testtartás izmai nem csak a hátizmok, pedig legtöbbször erre szoktatok gondolni, illetve túlságosan sokan tartanak úgy tartás javító órát, hogy ez a központi elem, pedig nem így kéne lennie!

Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek

Haránt hasizom működésének megértése egyszerű matek segítségével talán könnyebb. Ezen elvek alapján erősítsünk, hogy hasznunkra váljon.

A testtartás titkos fegyvere

A testtartás titkos fegyvere a kötőszövet, a hanyag tartás bámulatosan gyorsan javítható manuális izom és kötőszövet technikákkal, hosszú távon mozgással