Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Fűző viselése árt vagy használ testtartas

Fűző viselése

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése. Tényleg kell? Mi van, ha utálja a gyerek, nem hordja, vagy hordja, de mindenhol fáj tőle a teste?

Gerincferdülés

Azt hiszem, a gyógytornászok kisebb százaléka az, aki nem fűző párti (már, ha szakorvos javasolja egyébként). Én ehhez a kisebb táborhoz tartozom. Sokkal több esetben látom azt, hogy nemcsak felesleges, de egy hosszabbb távú tartáshibát eredményez. Nemrég volt nálam egy kislány, 1 perc alatt javítottuk ki a tartását! Nyilván ez csak átmeneti eredmény, a lábhossz különbséget javítottuk, ami máris egy vonalba hozta a vállait, és a balra tolódott súlyvonalat középre. Emellett előrehelyezett súlyvonala is van, ezt neki kellett javítva megtartani. Kb egy hónapnyi napi szintű torna vár rá, majd 1 hónapig heti 3x, utána szeptemberig tarthat szünetet, ha nem tér vissza a probléma. A szünet ideje alatt csak az állásra kell majd odafigyelnie, és arra, ha mozog, azt hogyan teszi, építse le a berögzült rossz, ferde mozdulatokat. Ez mosolygóssá és eltökélté tette ezt a kislányt is. A fűző nyomta mindenhol, nincs scoliosisa sem, izmok bekapcsolásával helyre lehet húzni a problémát. A fűzó egy passzív dolog, ha az teszi a helyére a dolgokat, az max a gerinc ferdülését előzi meg, DE! nem lesz análkül helyes a mozgása, nem fognak a megfelelő izmok bekapcsolni, pedig pontosan erre lenne szüksége.

Lábhossz különbség kiegyenlítés

Nem adok sok feladatot elsőre, 4-5-tel kezdünk, majd bővítgetjük 10-ig, és mindig nehezítünk azokon, amiket már jól tudnak végezni. Megtanulják melyik feladatnál, hol kell érezni az izommunkát (agy-izom kapcsolat fejlesztése, későbbiekben, sportban nagy hasznát lehet ennek venni!), és egyre inkább visszajelzik már maguktól. Azt is elmondom, és megmutatom, hogy mi a rossz, mit érzünk olyankor. Ne csaljunk, mert akkor pontosan a rosszat erősítjük, és újra átbeszéljük, mi a jó.

Eredmények

Mikor látunk eredményt? Ez bizony nagy kérdés 🙂 Ha kénylemesen tud egyenes tartással ülni, állni, fájdalommentesen tud mozogni, az számomra már eredmény, a szülők inkább a tökéletes tartást szeretnék látni tudatos beállítás nélkül, de ez sajnos hosszabb távú munka, főleg a nem sportoló, sokat iskolapadban ülő gyermekeknél. Amikor nőnek, akkor az izomnak újra hozzá kell erősödni a jó testtartáshoz, ami megint intenzívebb munkát igényel, év közben kevesebb torna pihenőt hagyhatunk. A pihenő időszakokat a szünetek idejére szoktam hagyni, mert akkor sokkal többet mozognak a gyerekek, kevesebbet ülnek, kevésbbé kell azt kompenzálni (pesze, vannak kivételek:).

Fűző viselése

MIkor kell mégis a fűző? Nagyfokú gerincferdülésnél, scoliosisnál.  Amikor anélkül fájdalmai vannak a gyereknek. Túl rendszertelenül és rosszul tornázik, emiatt nem javul, csak stagnál, esetleg még rolik is az állapota. Ha nincs lehetőség manuális kezelésre, ami gyorsítja a korrekciót.

említett lábhossz különbség és javítása

A testtartás titkos fegyvere, nemcsak gyerekeknek

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Tartásproblémák szakmák szerint: tanárok

A tanárok sem mentesülnek a mozgásszervi fájdalmak alól, de nem kell, hogy így legyen, mulaszd el a fájdalmat, mielőtt komolyra fordul a dolog.

Tartashibák szakmák szerint: fodrászok

A fodrászok mozgásszervi fájdalomai az egész napos álló munkából fakadnak. Ne hidd, hogy nem lehet ezt orvosolni, próbáld ki az alábbi tanácsokat!

Tanácsok a mozgásszervi fájdalom elmulasztására

A mozgásszervi fájdalom oka sok esetben a tartás hibákkal kezdődik. Ha nem megfelelően javítjuk, akkor sajnos csak áthelyezzük a problémát, nézzük, mik az alapok.

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

A rekeszizom, a gerinc és a karcsú derék kapcsolata

A rekeszizom sokaknál okoz gondot azáltal, hogy belégzésben marad a mellkas, kiemelkednek az alsó bordák, amik egy sor egyéb problémát hoznak magukkal.

Fenék forma megmondja, hol a tartáshiba

A farizmok működése elengedhetetlenül fontos az állás és járás során is. Mindemellett a formás fenék (nem csak nők esetében) is fontos számunkra. E kettő dolog között pedig szorosabb a kapcsolat, mint gondolnánk!

Lapockák közötti fájdalom

Lapockák közötti fájdalom sokakat érint, küzdenek dolgozni az izmok, ha rossz a láb állása, ha a lapockák helyzetét stabilizáló izmok közül valamelyik kiesik a működésből.