Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Számítógép használat, monitor beállítás, egér… testtartas

Sok-sok számítógépet állítok be, mámint a monitort ? Melynek célja a helyes ülés, gerinckímélő üzemmódban dolgozás. De elsőként a székkel szoktam kezdeni, a térdek legyenek lejjebb, mint a csípő, a derék semleges ívben, tehát ne simítsuk a háttámlának (ezt segítené a láb helyzete is), ha hátradőlünk, akkor a semleges ív megtartása érdekében, tegyünk egy kis hengerpánát, összetekert törülközőt, pulcsit, pokrócot a derkunk mögé, illetve vannak olyan székek, aholegy kis dudor van derék tájon (csak essen pont oda a derekunk, és pont akkora támasztás kelljen ?). Felkar legyen a test mellett (itt fog a képbe jönni az egér és a billentyűzet), alkar megtámasztva. Fejtetővel nyújtózzunk, és a monitor így kerüljön szemmagasságba.

Lehetséges hibák:  napközben elfelejtünk nyújtózni, emiatt a nyak előre megy (fokozódik az íve), állat még emeljük. Ezt észre kellene venni, ilyenkor kel hátradőlni, felállni, mászkálni, mozogni, újra bekapcsolni az izmokat. Másik gyakori hiba, hogy egyre jobban csúszunk előre a széken, ez nem lenne baj, ha a derék semleges állását megtartjuk, alátámasztják, közelebb tegyünk az asztalhoz, hogy a felkar a test mellett tudjon lenni.

Nyilván lehetetlen egész nap a helyes ülés, jó lenne többször felállni, mozogni, illetve legalább 3-4 olyan pózt találni, ami kényelmes is, de nem áll távol az optimálistól. Erre törekedjünk!!! Amikor sokáig vagyunk egy adott testhelyzetben, és működnek bizonyos izmaink, mások pedig nem, akkor ez a helyzet egyre jobban rögzül. Legalább kompenzáló mozgást kellene végezni, ha lehet nem egy héten egyszer, hanem a munkát megszakítva, legalább egyszer, kétszer (mármint óránként ?) megnyújtóztatva a túlhasznált izmokat, bekapcsolva az elhanyagoltakat. Már, ha szeretnénk más testhelyzetben (pl állva, sétálva) is kényelmesen érezni magunkat ?

Sokat mondom, hogy az egér és a billentyűzet helyzete nem optimális, mert a tenyér lefelé néz, márpedig állva azt szeretnénk, hogy a törzs felé fordulva helyezkednek el, de ha sokat van az előbb említett pózban, akkor állva is hátrafelé fog tekinteni. Szerencsére vannak vertikális egerek, de még billentyűzet is, ami csak kicsit döntött, de teljesen álló is annak, aki valóban tud vakon gépelni ?

Nyilván, aki nagyon görbe vagy túl egyenes, nehezen fogja ezeket a beállításokat megcsinálni, ne törekedjünk mindenáron a tökéletesre, de próbáljunk minél közelebb lenni hozzá.  Hiányzó íveket kialakítani sokkal nehezebb, mint a túl erőset csökkenteni, ezeket vegyük figyelembe beállításnál vagy kérjünk segítséget ?

 

Ha pedig otthon, kényelmesen, a kanapén nyomkodnád a laptopot, arra is vannak tippjeim:

Laptop használat kanapén

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Testtartás beállítás könnyedén

A helyes testtartásról mindenkinek van elképzelése és sokan próbálják is annak megfeleleően tartani magukat. Ha ez nehéz, azt gondoljuk, jól csináljuk, pedig nem így van. A helyes testtartás lényege, hogy az izmok szempontjából a legenergiagazdaságosabb legyen. Erre...

Bőrkeményedés mutatja a hibás terhelést

A bőrkeményedések elhelyezkedése nagyszerűen elmondja, hol van a gond! Harántboltozat süllyedésnél a lábujjak alatt, hosszanti boltozat esetén a sarkon (kívül, belül vagy a hátsó részén, ha túl magas..). A patikában, gyógyászti segédeszköz boltokban már a...

Ne húzd ki magad! Harmadik, csípős rész

Csípő fájdalmak (térd fájdalmaké is) oka legtöbbször az izomzat bizonyos irányú túlterhelése, ezáltal állandóan feszül, az ízület is féloldalasan terhelődik

Ne nyújts, ne jógázz, ne hengerezz

Jóga, nyújtás, henger. Mind befolyásolja a testtartást. A nem megfelelő alkalmazás sokat ronthat a helyzeten ahelyett,hogy használna. Mire figyeljünk?

Laptop használat kanapén tespedve 🙂

Laptop használat kanapén tespedve igen kártékony lehet, ha görbén hátradőlve vagy hasalva túlívelt derékkal teszed. Nem tiltottak ezek, ha javítunk rajta!

Lábboltozat erősítése, mackó járás hibái

Süllyedt hosszanti boltozat Lábboltozat erősítésénél sokféle játék kerül elő, a legjobbak az egyensúlyozásra ösztönzők, (bár felnőttként hajlamosak vagyunk kevésbé használni ezeket az izmokat ilyenkor, de gyerekeknél még egész jól működik). Ilyenek a keskeny felületen...