Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Bőrkeményedés mutatja a hibás terhelést testtartas

Talpi bőrkeményedések

Első lépésként vegyük le a zoknit, és nézzük meg, hogy van-e bőrkeményedés a talpunkon. ? Ha van, szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem megfelelően terhelődik a láb. Jó, jó, megadom magam, ha sokat talpalunk, akkor is lehet 3 helyen, erről később részletesen. Elképzelhető, hogy nem valmelyik boltozat van megsüllyedve, hanem pl a térd helyzete miatta lábfejé is változik, és emiatt alakul ki (előbb-utóbb a térd probléma elváltozást okoz a lábon is!). De azért legnagyobb számban találunk valami hibát a lábujjak elhelyezkedésében, és boltozat süllyedést is.

A bőrkeményedések elhelyezkedése nagyszerűen elmondja, hol van a gond! Harántboltozat süllyedésnél a lábujjak alatt, hosszanti boltozat esetén a sarkon (kívül, belül vagy a hátsó részén, ha túl magas..). A patikában, gyógyászti segédeszköz boltokban már a bőrelváltozásnak megfelelően válogathatunk, és talán nem is tudjuk, hogy nem a pedikűröstől fogunk csak megszabadulni, hanem akár feljebb lévő ízületek fájdalmától is. Korrigáljuk gyakorlatilag az egész testtartásunkat, amikor bütyök támasztót vagy bőrkeménydés védőt, esetleg tyúkszemtapaszt veszünk. Ha már ezer éve ott van az a fránya megvastagodott szaruréteg, akkor ne várjunk hamar változást, illetve érdemes azt eltávolítani, és figyelni, visszatér-e, ha korrigálunk. Másrészt, előfordul, hogy a térd vagy a medence annyira rosszul áll, és tényleg semmit nem érünk el csak ezzel az alátámasztással. Elsősorban manuális technikákkal és tornával orvosoljuk a problémát, a fentiek kiegészítő kezelésként szerepelhetnek, ha nagyon régóta fennáll a probléma.

Általában csak a lábfej-boka-térd-csípő-medence vonalon dolgozunk, ha lábboltozati süllyedést találunk, pedig ha már a medencecsontig eljutottunk, meg kell nézni, mi a helyzet fölötte, mert onnan is indulhatott a dolog. Lehet, hogy a hát terhelése miatt romlik a medence dőlésszöge, vagy a gyerekkorban nem kialakult/elromlott boltozat a hibás. Mindenesetre, ha rossz szögben hagyjuk, újra vissza fog állni. Ha egész nap ülünk vagy magassarkúban tipegünk, esetleg féloldalasan terheljük a lábat (akár sérülés, fájdalom vagy a munkánk jellege miatt), vagy túl nagy súly nehezedik a lábra (túlsúly, gyerekcipelés, fizikai munka…), ezekben az esetekben szintén kevés az egyszer helyrehozzuk, aztán jó lesz elgondolás mivel marad az ülőmunka, csak jobb kézzel tudunk dolgozni stb.. Hamarabb vegyük észre a jeleket, hogy megint fel kéne tuningolni egy kicsit a testünket, mielőtt újra elkezd fájni itt-ott, vagy egyre több helyen. 

​Sétáljunk mezítláb, egyensúlyozzunk padka szélén, edzhetjük a talpunkat nagy kavicsokon sétálva. Sőt! Össze lehet ám szedni a kavicsokat, és polifoamra ragasztgava terápiás szőnyegként a lakásban elhelyezve egész évben dolgoztathatjuk az ellustult talpizmokat ? A jég/görkorcsolya, gördeszka, roller mind segít edzeni a talpat! Jó boltozatú láb esetén a nagy lábujj, a kis lábujj és a sarok alatt látunk bőrkeményedést. Persze, ha többségében ülünk, pihe-puha marad a talp ?

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Testtartás beállítás könnyedén

A helyes testtartásról mindenkinek van elképzelése és sokan próbálják is annak megfeleleően tartani magukat. Ha ez nehéz, azt gondoljuk, jól csináljuk, pedig nem így van. A helyes testtartás lényege, hogy az izmok szempontjából a legenergiagazdaságosabb legyen. Erre...

Ne húzd ki magad! Harmadik, csípős rész

Csípő fájdalmak (térd fájdalmaké is) oka legtöbbször az izomzat bizonyos irányú túlterhelése, ezáltal állandóan feszül, az ízület is féloldalasan terhelődik

Ne nyújts, ne jógázz, ne hengerezz

Jóga, nyújtás, henger. Mind befolyásolja a testtartást. A nem megfelelő alkalmazás sokat ronthat a helyzeten ahelyett,hogy használna. Mire figyeljünk?

Laptop használat kanapén tespedve 🙂

Laptop használat kanapén tespedve igen kártékony lehet, ha görbén hátradőlve vagy hasalva túlívelt derékkal teszed. Nem tiltottak ezek, ha javítunk rajta!

Számítógép használat, monitor beállítás, egér…

Sok-sok számítógépet állítok be, mámint a monitort ? Melynek célja a helyes ülés, gerinckímélő üzemmódban dolgozás. De elsőként a székkel szoktam kezdeni, a térdek legyenek lejjebb, mint a csípő, a derék semleges ívben, tehát ne simítsuk a háttámlának (ezt segítené a...

Lábboltozat erősítése, mackó járás hibái

Süllyedt hosszanti boltozat Lábboltozat erősítésénél sokféle játék kerül elő, a legjobbak az egyensúlyozásra ösztönzők, (bár felnőttként hajlamosak vagyunk kevésbé használni ezeket az izmokat ilyenkor, de gyerekeknél még egész jól működik). Ilyenek a keskeny felületen...