Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Ne húzd ki magad! Harmadik, csípős rész testtartas

Ne húzd ki magad sorozat folytatódik, ezúttal a csípős rész következik ? más szóval csípő fájdalmak, térd fájdalmak. Azon leszek, hogy megelőzzétek az ízületek idő előtti elkopását. De ha már megtörtént, gyorsan kezeljük és csökkentsük a fájdalmat a helyreállítás első lépéseként! Testtartás terápia indul!

Aki elolvasta az első két részt, illetve ismeri a  testtartás terápia  alapjait, kevésbé fog csodálkozni, hogy itt is előkerül a súlyvonal témája. Nem csak a derék és hát szempontjából fontos, hanem a lábak is meg tudják sínyleni a hibákat, főként, ha sokat használjuk őket ?  Van egy remekül kitalált ízületi rendszer, ami úgy tudja elvégezni a megfelelő funkcióját, ha egyenletesen terhelődik. Amennyiben féloldalasan használjuk, féloldalasan is kopik, ha pedig ez a helyzet, hiába egyenesítgetjük már. Na de ne szaladjunk még ennyire előre. Lehetséges hibák és tippek jöjjenek elsőként.

Csípő fájdalmak oka nagyrészt az izomegyensúly felbomlása

Csípő fájdalmak oka a kopás vagy az izomzat túl erőltetése. Figyeljük meg, hogy a két lábfej között kb egy lábfejnyi hely legyen. Ha több van, azt jelenti, hogy széles alapon állunk. TIPP:  ilyenkor a comb külső felén vannak megrövidülve az izmok, masszírozzuk, hengerezzük, esetleg nyújtsuk is. Fentről lefelé! Amennyiben kicsi a hely a két láb között, TIPP2 a comb belső felén lévő izmok húznak túlságosan, a teendő ugyanaz (henger, masszázs, nyújtás), itt középről kifelé kellene haladni. Kopásról a térdnél lesz szó..

 

Térd problémák

Térd is sokat tud fájni. Előfordul, hogy negatív irányba hajlik a térd, ha leülsz nyújtott lábbal, és onnan még fél tudod emelni a Sarkad, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez a helyzet. Ha viszont a térded nem érinti a talajt, az a másik irányú izomegyensúly nem problémára utal.

A comb elülső felén lévő izomzat összeköttetésben áll a térdkaláccsal. Ha túlságosan húz az egész vagy csak a külső/belső fele az eleinte fájdalmat, majd kopást eredményez. TIPP: azt a részt masszírozzuk, hengerezzük, ahol a térdkalács felső része feljebb van nyugalmi helyzetben (fekve, nyújtott láb), ha a belső fele, akkor a comb felső belső részén fentről lefelé.

Ha már KOPÁS fázisába ért a probléma, akkor érdemes a porcot erősíteni, kinesio tape használatával segíteni az izmok munkáját, zselatint enni és kenni közvetlenül az ízületre. Éééés, ha még eddig nem tettük volna, kezdjünk el sürgősen figyelni a súlyvonal beállítására, ugyanis ha az eltolódott, akkor egészen biztosra vehető a nem egyenletes terhelés a láb ízületein! Ez nem csak előre/hátra tolódhat el, hanem oldalra is (erről a scoliosis, gerincferdülés részben bővebben). Súlyvonal beállítása itt.

A térd tud “O” illetve “X” lábat mutatni, akár talpi boltozat probléma miatt, akár izom diszbalansz, de csontos eltérés is lehet (90%-ban az első 2!!!). Lábszár izmai és boka, sarok, talpi fájdalmak enyhítése a következő részben! Addig is ne feledjétek a fejtetővel nyújtózást, medence alaphelyzetbe állítást. ? Illetve a rátok vonatkozó tippek alkalmazását.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Testtartás beállítás könnyedén

A helyes testtartásról mindenkinek van elképzelése és sokan próbálják is annak megfeleleően tartani magukat. Ha ez nehéz, azt gondoljuk, jól csináljuk, pedig nem így van. A helyes testtartás lényege, hogy az izmok szempontjából a legenergiagazdaságosabb legyen. Erre...

Bőrkeményedés mutatja a hibás terhelést

A bőrkeményedések elhelyezkedése nagyszerűen elmondja, hol van a gond! Harántboltozat süllyedésnél a lábujjak alatt, hosszanti boltozat esetén a sarkon (kívül, belül vagy a hátsó részén, ha túl magas..). A patikában, gyógyászti segédeszköz boltokban már a...

Ne nyújts, ne jógázz, ne hengerezz

Jóga, nyújtás, henger. Mind befolyásolja a testtartást. A nem megfelelő alkalmazás sokat ronthat a helyzeten ahelyett,hogy használna. Mire figyeljünk?

Laptop használat kanapén tespedve 🙂

Laptop használat kanapén tespedve igen kártékony lehet, ha görbén hátradőlve vagy hasalva túlívelt derékkal teszed. Nem tiltottak ezek, ha javítunk rajta!

Számítógép használat, monitor beállítás, egér…

Sok-sok számítógépet állítok be, mámint a monitort ? Melynek célja a helyes ülés, gerinckímélő üzemmódban dolgozás. De elsőként a székkel szoktam kezdeni, a térdek legyenek lejjebb, mint a csípő, a derék semleges ívben, tehát ne simítsuk a háttámlának (ezt segítené a...

Lábboltozat erősítése, mackó járás hibái

Süllyedt hosszanti boltozat Lábboltozat erősítésénél sokféle játék kerül elő, a legjobbak az egyensúlyozásra ösztönzők, (bár felnőttként hajlamosak vagyunk kevésbé használni ezeket az izmokat ilyenkor, de gyerekeknél még egész jól működik). Ilyenek a keskeny felületen...