Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Váll mozgás javítása testtartas

váll teszt, váll mozgás, mobilitás javítása

Váll mozgás javítása kulcsfontosságú hatással van a szomszédos ízületek állapotára, illetve visszafelé is igaz, pl egy lapocka stabilitása vagy háti szakasz mobilitási probléma okozhatja a váll fájdalmat, mobilizálási gondokat.

Ne csináld a feladatokat egyedül, ha fáj akárhol közben, ha bármilyen mozgásszervi problémád van, egyéb krónikus betegségek, ilyen esetekben kérj szakmai segítséget. Nézzünk pár tippet, amivel javíthatjuk a váll mozgásmintáját. Ha lemaradt áll róla, mit miért csinálunk, olvasd el először a bevezető részt.

Széles hátizom hengerezés

Fascia lazítás hengerrel, labdával a legjobb a mobilitás fejlesztésére, pláne, ha nincs a környezetünkben egy gyakran használható masszőr ?. A széles hátizom igen gyakran korlátozza a lapocka mozgását. Oldalt található, a hónaljtól érdemes egészen a bordája aljáig menni. 4-5x oda-vissza, majd ugyanennyiszer csak fentről le.

Mellizom hengerezés falnál

Váll mozgás érdekében teniszlabdával érdemes a mellizmot is megcélozni, ha nem megy ráhasalva, ami lássuk be, nem a legkönnyebb testhelyzetben, akkor találjunk egy megfelelő sarkot, és árak fal mellett állva görgessük 4-5x oda-vissza, majd ugyanannyiszor szegycsonttól a váll felé.

Biceps, triceps hengerezés

Bicepsz, tricepsz oda-vissza, majd könyöktől a váll felé. Bicepszre tudunk teniszlabdát nyomni, lehet próbálkozni hasalva, de az némileg kitekert vállat igényel… Tricepszhez egy asztal nagy segítség.

Háti szakasz mobilizáció

A háti gerinc mobilitása is jelentős hatással van a vállra, nézzük hát mit tehetünk errefelé. Oldaltfekve, felső láb eldöntve hajlítva (megtalálod párna, labda, henger megtámasztásként, nyomjuk oda a térdet), ellentétes kar oldalra, inkább kissé felfelé kinyújt (és nyomni a talajba), másik plafon felé, majd előbbi felfelé nyújtózik, utóbbi pedig hajlított könyökkel a törzsön megpihen, ezt váltogatjuk. A talaj nyomásával a lapocka és az ágyéki rész stabilitását növeljük, a fordulással a háti szakasz mobilitása javul. Hasat természetesen tartjuk, medence dőlésszögére figyeljünk a feladat alatt végig. Itt még kifordult pózban lehet a felül lévő váll mozgását is javítani, illetve nehezített a térdelő helyzetben hát mobilitás korrekció.

Váll körzésről egy remek kép ?

Fal mellett állva jön az igazi kihívás, egy hátra körzés, úgy, hogy indításként még törzs felé néz a tenyér, de ahogy fül mellé ér, kifelé fordítjuk, így megy tovább, majd lent törzs mellett újra a testünk felé néz, majd ugyanez visszafelé. Olyan messze álljunk a faltól, hogy még tudjuk csinálni,az ideális távolság kb egy lábfejnyi. Természetesen hasat tartani, fejtetővel nyújtózni, medence dőlésszögre figyelni.

Kar mozgás falnál

Érdemes inkább ülve kezdeni, csak akkor csináljuk állva, ha tudunk mindenre figyelni. Medence dőlésszöge legyen semleges, ha néhány megtartani, akkor inkább támasszuk meg a térdeket. tenyerét előrefelé nézzenek, alkar érjen végig a falhoz (könyök, csukló).

Vállkörzést érdemes minden nap csinálni, figyelve a lapocka mozgására is közben. Stabilitási feladatokhoz használjunk súlyzós, gravitációban szemben kitart a minden irányban. Természetesen érdemes személyre szabni a feladatokat, általában elég 3-4 féle, nehézség is változó, kinek mi a jó, de lehet otthon is tesztelgetni a fenti példa gyakorlatokkal a váll mozgása javítására. Hajrá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Előrehajlás/hátsó vonal lazítása

A hátsó vonal lazítása érdekében sokféle praktikát bevethetünk. Fontos, hogy a különböző technikákat vegyítsük. 3 példa feladatot mutatok, amin állapotunk alapján lehet módosítani (nehezíteni, könnyíteni). Az eredmény nem marad el.

Előrehajlás kacifántos kérdése

Előrehajlásnál a gerinc melletti izmok ellazulnak és megnyúlik az összes izom a testünk hátulsó részén. Vagy nem? Ha nem tökéletes a mozdulat, akkor többet árt, mint használ.

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható