Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Váll mobilitás és stabilitás testtartas

 

A vállfájdalom oka ezermillió dolog lehet, emiatt a megoldása is igen nehéz, sokan bele is törődnek, hogy ezzel együtt kell élni. Kezdjük el boncolgatni a témát, mitől lehet, gondoljátok át, mi igaz rátok, teszteljétek, a testtartás terápiás trükköket, ha csökken a fájdalom, lehet tovább lépni ? A váll mobilitás fontos! Nézzük miért!

fő funkciók stabil/mobil

A váll fő funkciója a mobilitás, ha ez hiányzik, hiába bármi féle küzdelem a fájdalom elmulasztására. Emellett, ha veszít a mobilitásából, akkor azt a szomszédos ízület stabilitása is megszenvedi. Úgy vagyunk kitalálva (elvileg ?), hogy váltogatják egymást a stabil-mobil ízületek, a kép alapján látjátok, hol mi a fő funkció. Nyilván mindennek kell tudni a másikat is, de ha az alap tulajdonság hiányzik, az mindenfelé problémát okoz, mert elvileg azt használjuk gyakrabban, vagy legalábbis, amikor használnánk, nem megy, vagy fáj, vagy ami még rosszabb, megoldjuk fájdalom nélkül trükkös kompenzációkkal.

 

váll teszt

A váll tulajdonképpen több ízületből álló komplexum, de csak nekünk gyógytornászoknak, amire ti gondoltok váll megnevezés alatt, na az a mobil rész. Hozzá tartozik a lapocka, ami stabil, illetve a kulcsont is. Váll teszt: ökölbe szorított kézzel hátunk mögött össze ér-e a két kéz. Akkor veregetheted még a vállat, ha egy kézfejnyi távolság vagy annál kisebb van a két ököl között, ha másfél, akkor még nagyon nem kell kétségbe esni,ha ennél nagyobb, akkor már nagy munka vár rád, illetve, ha kicsi a távolság, de fájt valahol, akkor az szintén szar ügy… Végszóra még egy próba, ha mégis mindenen átmentél volna ? : tedd egyik kezed az ellentétes vállára, és emeld felfelé a könyököd, ennek sem szabad fájni. Ha még ígyis szuper az eredmény, ugorhatsz a következő részre (majd ha megírtam, itt lesz a linkje).

 

Amennyiben a váll veszít a mobilitásából, annak pl a lapocka stabilitása látja a kárát, mert a funkció kiesést kompenzálással pótolja a test. Emiatt érezhetünk szúró fájdalmat néha a lapockánk mellett. De, ha nincs megoldás, akkor a fájdalom elkerülése miatt a kompenzációs lánc folytatódik, a lapocka stabilitása csökken, ezt pótolja a háti szakasz feláldozva a mobilitásából, majd ezt is kell ellensúlyozni, így az ágyéki rész kevésbé lesz stabil stb. Ott fog fájni ahol éppen megreked a sor vagy amit egyébként sokat használunk, emiatt igen fontos lenne, hogy a fő funkciója meglegyen.

Kezdetnek a mobilitást kell fejlesztenünk, amit egyrészt a lágyrészek kezelésével, másrészt trükkös feladatokkal tudunk elérni. Tilos, hogy fájjon közben!!! Különben az elért eredmény máshol okoz problémát, ami pedig vissza fog hatni ugyanoda. Lágyrészek kezelése lehet a masszázs egész egyszerűen, fascia technikák a megfelelő irányba, passzív kimozgatás, nyújtások különböző variációi, mozgástartomány növelését célzó feladatok. Majd , ha a mobilitás rendben van, el lehet kezdeni a stabilitás fejlesztését. Művelet így már épp elég hosszú lett, a feladatok a következő részben jönnek.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Előrehajlás/hátsó vonal lazítása

A hátsó vonal lazítása érdekében sokféle praktikát bevethetünk. Fontos, hogy a különböző technikákat vegyítsük. 3 példa feladatot mutatok, amin állapotunk alapján lehet módosítani (nehezíteni, könnyíteni). Az eredmény nem marad el.

Előrehajlás kacifántos kérdése

Előrehajlásnál a gerinc melletti izmok ellazulnak és megnyúlik az összes izom a testünk hátulsó részén. Vagy nem? Ha nem tökéletes a mozdulat, akkor többet árt, mint használ.

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható