Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Tanácsok a mozgásszervi fájdalom elmulasztására testtartas

A mozgásszervi fájdalom sokak életét megkeseríti, különböző okai lehetnek, ami alapján más más kezelést igényelnek. Mégis egy meglehetősen nagy százalékát ezeknek a fájdalmaknak a testtartás hibái okozzák. Erre vonatkozó tanácsokat olvashattok most, összefoglalva a legáltalánosabbakat.

A mozgásszervi fájdalom oka legtöbbször elsődlegesen a tartáshiba, majd ennek a hosszú fenállása okozza  a másodlagos mozgásszervi fájdalom kiváltó okait, mint a kopásos, elmerevedéses, degeneratív elváltozásokkal járó problémákat (pl meszesedés, csőrképződés, sarkantyú, arthrosis). A különböző elváltozások már eltérő kezelést igényelnek, ebben a részben olyan feladatok lesznek, amelyek a “már fáj, de még nem történt elváltozás annak következményeként” stádiumban hatnak.

Optimális súlyvonal

test súlyvonala egészen pontosan van oda és úgy megszerkesztve, ahogyan annak állva, járás közben, ülve, fekve lennie kell(ene). Ennek fenntartására a mély izmok hivatottak, ezek azok, amikben nem szokás izomlázat érezni, kitartó munkabírással rendelkeznek (direkt olyan a rostösszetételük), és icipici gyermekkorban alapozzuk meg a működésük ösztönösségét. Majd felnőttkorban rontjuk el. Illetve akkor, amikor sok időt kezdünk egyhelyben tölteni. A felületes izmok mozgatják a végtagokat, törzset, képesek jó gyors mozgásokra, nagy erőkifejtésre, emiatt hamarabb el tudnak fáradni. Sokféle mozgásra képes a tesünk, de ha túlzásba visszük, az izom kimerül, nem tud regenerálódni, fáj.

Előre tolódott súlyvonal

Próbáljuk beállítani a súlyvonalat, amikor csak lehet, pl boltban sorban álláskor.. Egy korábbi cikkemben részleteztem, de összefoglalom nagyvonalakban. Általában előre van tolódva a súlyvonal, tehát a derék előrefelé tér ki, ezt kell hátra tolni, kb a hasat és a feneket, van akinek a bordái is kiemelkedve maradnak, nekik azt kell süllyeszteni. Ennek örömére úgy fogod érezni, hogy mindjárt felborulsz, sarkon van a súlyod, ennek kijavításához nyomd bele a lábujjakat a talajba, pláne, akinek nagyon hátrahajlik a térde, ez segíti visszaegyenesíteni. Majd egy kis nyújtózás fejtetővel (kicsi, ne emeljük fel az állat, kivéve, ha eddig fejlógatva mentünk). Ennek mindenképpen egy kényelmes helyzetnek kell lennie, legalábbis pár percig, mivel a test elszokott az optimális testtartástól, a mély izmokat meg kell erősíteni, hogy újra bírják a strapát, a felületeseket pedig pihire inteni, hiszen már nem nekik kell kompenzálni. Ez nem azonnal hat, hanem a hosszú távon egészségesen tartható ízületek érdekében fontos, illevte, hogy tudjanak regenerálódni!!

csípőkörzés

Az általános átmozgatás a második legfontosabb dolog, ha mozgásszervi fájdalom áll fenn, ezt egyrész munkahelyen is meg lehet tenni,jó, lehet, hogy eleinte furán néznek a többiek, de csak amíg nem veszed rá őket (mond nekik, hogy én mondtam:). Idős (80-90 éves) pácienseimnél tapasztaltam, hogy aki csak egy sima gimnasztikát megcsinált minden nap legalább a nyugdíjas éveitől kezdve, százszor jobb mozgástartománnyal rendelkezik, mint aki nem. A beszűkült mozgástartomány pedig az izmokra is nagy hatással van, az izmok nélkül pedig oda a testtartás. Mindent jól átmozgatni, boka-, csukló-, csípő-, kar-, fejkörzés, nem szükséges egyszerre :)))). Jobbra-balra dőlés (mármint törzs döntés, ha lehet, nem fontos konktéran feldőlni..).

Mozogj változatosan

Rendes mozgás, ami lehet klasszikus gyógytorna, bár nálam olyan nem igazán van, ha tartáshiba javíts a cél, igen intenzív mozgás a testtartásterápia lényege. Mozgásszervi fájdalom ellen lehet menni jógázni, erősíteni, táncolni, futni. Az egyetlen rossz hírem, hogy ami kifejezetten jól esik és nem érzed testileg megerőltetőnek, az általában nem a neked szükséges mozgásforma. Nem, nem fájnia kell a mozgásnak, sem közben, sem utána, de kihívásnak kell lennie, az fog hatni arra  részedre, aminek szüksége van rá. Valószínű, hogy eleinte elkezdeni kevesebb kedved van, de a hatékonyságot érezve később már hiányozni fog, amikor kihagyod.  3 féle fő típus van, akinek lazák az ízületei, akinek nagy az állóképessége (pl sok séta), akinek nagy az ereje. Általában a fő jellemző magával hossza a másik típusból a hiányosságot. Például, ha jól megy a jóga, akkor az kikapcsolódásnak nagyon jó, de valószínűleg fejlesztésként állóképességet, izomerőt befolyásoló mozgásra lenne szükséged. A rendszeres mozgás nem merülhet ki a futásban, sétában, de ne is mindig ugyanaz legyen. Váltogassuk, de ne  essünk át a túloldalra, amikor már annyit és annyi félét mozgunk, hogy a szervezet nem tud regenerálódni! Először pedig mozogj jól, majd többet!

Haránt hasizom – lapos has

hasizom nem csak esztétikai szempontból fontos, de a hátizmok sem működnek nélküle, elöl-hátul be kell tudni kapcsolniuk a mély izmoknak. Ha fáj a hátad, edzd a hasad, és fordítva. Azt tapasztalom, hogy több embernek van gondja a hasizom erejével, aminek oka az előrehelyezettt súlyvonal. Általában az fáj, ahol túldolgozik az izom. Fontos a hasizom! Ha lehet, ne haspréssel kezdjük, hanem a mély izmok bekapcsolásával, hasizmozás helyes begyakorlásával. Hozzunk létre egy automatikus mély hasizom bekapcsolást, illetve hozzuk vissza, a felnőttek tunak úgy lufit fújni, köhögni, röhögni, futni, hogy kinyomják a hasukat, a gyerekek ellenben behúzzák automatikusan.

Részletezés hamarosan!!

Gerinc melletti izmok fájdalmára feladat

Keresztcsonti fájdalomra feladat

Talpi fájdalomra feladat

Csípő-, térdfájdalomra feladat

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartásproblémák szakmák szerint: tanárok

A tanárok sem mentesülnek a mozgásszervi fájdalmak alól, de nem kell, hogy így legyen, mulaszd el a fájdalmat, mielőtt komolyra fordul a dolog.

Tartashibák szakmák szerint: fodrászok

A fodrászok mozgásszervi fájdalomai az egész napos álló munkából fakadnak. Ne hidd, hogy nem lehet ezt orvosolni, próbáld ki az alábbi tanácsokat!

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

A rekeszizom, a gerinc és a karcsú derék kapcsolata

A rekeszizom sokaknál okoz gondot azáltal, hogy belégzésben marad a mellkas, kiemelkednek az alsó bordák, amik egy sor egyéb problémát hoznak magukkal.

Fűző viselése árt vagy használ

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése....

Fenék forma megmondja, hol a tartáshiba

A farizmok működése elengedhetetlenül fontos az állás és járás során is. Mindemellett a formás fenék (nem csak nők esetében) is fontos számunkra. E kettő dolog között pedig szorosabb a kapcsolat, mint gondolnánk!

Lapockák közötti fájdalom

Lapockák közötti fájdalom sokakat érint, küzdenek dolgozni az izmok, ha rossz a láb állása, ha a lapockák helyzetét stabilizáló izmok közül valamelyik kiesik a működésből.