Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Rohanás- egy izom, ami visszafog(na) bennünket testtartas

Nagyon sokan sietünk, vagy csak gyorsan gyaloglunk, ha azt sem, akkor csupán hangosan (vagy sarkat odacsapva) haldunk. Vagy egy izom, amit erősíteni kellene. (Amennyiben az összes fent sorolt kategóriából ki tudod húzni magad, nagy eséllyel akkor is kell ezt az izmot erősítened, de ennek tesztjéről később ?).

musculus transversus abdominis

 

Amikor sietve gyalogolunk, akkor kissé előre dőlünk, ez segíti a gyorsabb haladást, ámde kikapcsolja a haránt hasizmot (musculus transversus abdominis), ha figyelünk rá, hogy működjön, akkor nem enged minket annyira hatékonyan rohanni, márpedig sietni szeretnénk, de azért nem futni. A haránt hasizom visszafog bennünket, ezzel arra sarkallva, hogy inkább fussunk gyaloglás helyett, mert akkor aktív tud maradni, segíti a törzs stabilizációját, a többi hasizom működését. Sajnos simán figylemen kívül tudjuk hagyni, és mégiscsak gyors léptékben sietni. Igen, van egy ilyen sport, tudom, ők speciel dolgoztatják ezt az izmot, nem dőlnek- általában- annyira előre, helyette csípőmozgással és karmozgással kompenzálnak, ez egy sport, egy másik kategória, mi foglalkozzunk csak az átlag ember folyamatos sietésével. ? Amikor nem észleljük a haránt hasizom kikapcsolását, és nem kezdünk el futni, hanem inkább kicsit előre dőlve folytatjuk az utunkat, akkor arra szoktatjuk ezt a részt, hogy ebben az esetben nem kell működnie, megszokásból mindig így fogjuk csinálni.

Ha gyakran sietünk és nem hagyjuk, hogy a haránt hasizom visszafogjon minket, akkor az előre dőlés sima álláskor is megmarad, tehát oldalról nézve a súlyvonalunk elől van. Ha behúzod a hasad (leginkább a köldöködet a gerinced felé), akkor aktiválod a harant hasizmot, és máris nem enged előre dőlni, nem tudsz annyira sietni, ilyenkor kellene futásra váltani, vagy rollerre pattani pl., annak érdekében, hogy gyorsabban haladjunk, de működjön minden izmunk, aminek kellene.

Minden izomnak van egy optimális működése, járás során több izom dolgozik egyszerre, amikor kiegyensúlyozottan dolgozik a rendszer, akkor mindenhol annyira húzódnak össze az izmok, amennyire szükséges, ha az egyik izom nem dolgozik, vagy kevesebbet, akkor helyette a másiknak többet kell, hogy a kívánt mozgás létrejöjjön, borul az egyensúly, nem lesz energiagazdaságos a működés.

Hosszú távon ez a megbomlott összhang rögzül, az izmok körüli kötőszövetek megvastagodnak, megtámogatva ezzel a megváltozott működést, és már az fog nehéznek tűnni, ami elvileg a könnyű. Emiatt sokszor harcot vívok veletek, hogy miért így kell csinálni, amikor olyan nehéz, illetve, hogy nem kell átesni a másik oldalra sem, hogy maximálisan belepusztulni a gyakorlatba, mert akkor sokszor a megváltoztatni kívánt séma dolgozik újfent, ahelyett, hogy a jót erősítenénk.

Amikor hallod, hogy odacsapod a sarkad, biztos lehetsz benne, hogy dőlsz előre, kicsit hátrébb dőlve, hasat behúzva máris csendesebbek lesznek a lépteid.

Ellenőrizzük a súlyvonalunkat, figylejük meg magunkat, hogyan haladunk, mennyire sietünk, mi történik, ha sietés közben behúzzuk egy kicsit a hasunkat (nem levegőt bent szorítva!?). Haránt hasizom erejének tesztje, medencebeállítás, egyéb tartásjavítás tippek jönnek még! ?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Funkcionális lábhosszkülönbség és a gerincferdülés

Lábhosszkülönbség oka legtöbbször a gerincferdülésnek, javítsuk ezt ki. Javítsunk az egész testtartáson!

A rossz testtartás genetikai öröklődése

Sok szülő úgy keres fel, hogy a gyermeke örökölte a gerinferdülést, lúdtalpat, mert neki is van. Illetve idősebb korban úgy gondoljuk, hogy a mi csípőnk is kikopott, csípőprotézis kell, de hát persze, mert anyukánknak is így volt. Mégis, meg lehetne ezeket előzni?...

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Első YouTube videó

Első YouTube videó 100 vagy több felvétel után elkészült, mindig tudnék csiszolni rajta, de mostmár elindítottam útjára. Súlyvonal beállítás és vizsgálat az első téma. A következő a lábhossz különbség lesz 🙂 https://youtube/DeXHe-gwu5w

Pihenés kell hátfájásra, bokaficamra, kartörésre?

Pihenés szükséges, ha fáj a hát, megrándult a boka, eltört a kar? Mi a mozgás szerepe a gyógyulásban?

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Nyújtás során mit lehet elrontani

A nyújtás sosem volt elég népszerű, mégis fontos dolog. Ahogyan kezd a mozgás is előtérbe kerülni, már-már divatosnak is mondható, úgy kezdünk nyújtani is, na de hogyan?

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Biztos, hogy hátizom erősítés kell a testtartás javításához?

testtartás izmai nem csak a hátizmok, pedig legtöbbször erre szoktatok gondolni, illetve túlságosan sokan tartanak úgy tartás javító órát, hogy ez a központi elem, pedig nem így kéne lennie!

Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek

Haránt hasizom működésének megértése egyszerű matek segítségével talán könnyebb. Ezen elvek alapján erősítsünk, hogy hasznunkra váljon.