Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Ne húzd ki magad! Első rész testtartas

Húzd ki magad??

Ne húzd ki magad?  Miért? Mert nem olyan egyszerű az, sőt az esetek nagy részében rosszul csináljuk. A rossz testtartásból csupán egy másik típusú rossz tartást hozunk létre. Esetleg máshol fog fájni, mint eddig…  Testtartás terápia szempontjait tartsuk be. Nézzük a leggyakoribb példákat és hogy mit kell tenni a valóban könnyed helyes, fájdalommentes tartásért!

Fej rossz helyzete miatt a nyak sem áll jól

Gyakran nézed a földet séta közben, vagy a billentyűzetet, íróasztal lapját (varrás, vasalás, főzés, gyerekek… Mi van még lent?)? Hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a fejlógatást, és amikor mégiscsak fel kellene nézni, megtörik a nyak, ami sérves tünetek produkál. TIPP: hajtsd le a fejed, majd fejtetővel nyújtózz amikor felemeled (ezzel a hátad is megnyújtózik).

Fej helyzete áll emelésével javult, ez nem jó, mert így is megtörik a nyak íve!

Üléssorán, pl autóban kifejezetten fontos, pláne, ha előtte sokat néztél lefelé.

Nagyon sokan húzzák hátra a vállukat. Ezzel túl közel kerülnek a lapockák egymáshoz, illetve a gerinchez, túldolgoztatva a lapocka záró izmokat, amik igencsak fájnak ettől. Emellett elrejti a beforduló vállakat, amit onnan látunk, hogy a tenyér nem a test felé néz, hanem akár teljesen hátra fordulva. TIPP: Nyújtsuk a mellizmokat, hogy ne kelljen ellenük dolgozni folyamatosan. Ne mondjuk a gyereknek, hogy húzd ki magad, nézzük meg, inkább, merre áll a kézfeje…

Vállak (lapockák) helyzete sem egyszerű…

A vállakat is gyakran tudjuk túlságosan lehúzni, amitől olyan fura háromszöget alkot a váll-nyak régió. Ez szintén tipikusan túlzásba esés. Nem szükséges zsiráf hosszúságú nyakat csinálnunk, szintén a lapocka körüli izmok bánják a dolgot. TIPP: csak fejtetővel nyújtózz, állat ne emeld, ne a nyakat nyújtsd és húzd le a vállad.

 

Tehát csoportos órán nem helyesen mondják kiindulási tartás beállításnak, hogy húzzuk hátra a vállakat, zárjuk a lapockát, ezeket felejtsük el. Semleges helyzetbe kell állítani, kinek lejjebb, kinek feljebb.. A helyes testtartás legyen könnyed, ne látszódjon rajtad, hogy húzod ki magad ?

Következő részben: súlyvonal és a támaszkodás (csípőre tett kéz, térddel/csípővel/könyökkel támaszkodás, falnak dőlés)

Fontos alapok bővebben, de általánosságban itt (ha nem bírod kivárni a következő részt ?)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.

Egy kis talp (ön)masszázs, egy kis állkapocs mozgás, és máris könnyebb az előre hajlás!

Előre hajlás fokozására egyszerű tipp: az állkapocs mozgása befolyásolja a nyak helyzetét, ezáltal a megfelelő irányba mozgatva javítja a fejtartást.