Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Ne húzd ki magad! Második, derekas rész testtartas

Lenti képen szereplő hölgy manuális testtartás terápiás kezelések után ☺️

Ne húzd ki magad cikk sorozat folytatódik. A nyakas, vállas elmélkedés után nézzük, mit döntünk el lejebb, ha próbáljuk alaposabb átgondolás nélkül csak úgy kihúzni magunkat. Jönnek a Testtartás terápia  súlyvonal tippjei is ?

Először még icipicit foglalkozzunk a kezünkkel, ujjainkkal. Elméletileg állva, a tenyerünknek a testünk felé kellene nézni, ujjainknak nyújtva lenni. Manapság viszont túl sokat fogunk valamit (mobiltelefon, kormány, billentyűzet, szatyrok, toll…), ami miatt az ujjak nyugalmi helyzetben hajlítva vannak. TIPP: hajlított könyök mellett, húzzuk hátra a kézfejünket (ujjak lefelé nézzenek), nyújtsuk egyesével az ujjakat, amelyik végig húzódik az egész alkaron, ismételjük többször. (Ha pedig a tenyér nem néz a test felé, mellizmokat szükséges lazítani.) De érdemes az alkart átmaszírozni kis hengerrel, labdával, sodrófával, ceruzával, könyöktől az ujjak felé haladva.

Előre helyezett súlyvonal

A súlyvonal eltérések tudnak igazi hátfájást okozni. Az emberek nagy részénél ez előre helyezettség látható. Ez azt jelenti, hogy oldalról nézve a mellkas-comb közepe előrébb van, mint a váll, boka. Ez pedig ugyanúgy nagy terhet ró az ízületekre, mint az előre helyezett fejtartás. TIPP: intenzív haránt hasizom edzés, tehát még véletlenül sem felülés.  Erről részletek itt.   Csak fejtetővel nyújtózás, ne emeld ki a mellkast ( szoktam javasolni, hogy az alsó bordákat engedjék le). Erre a típusú eltérésre jellemző, hogy csípőre tett kézzel állunk, esetleg nekidőlünk az előttünk lévő asztalnak, pultnak, iskolapadnak.. Ha ezt észleled, próbáld beállítani magad a már ismert módon (medence billentése, fejtetővel nyújtózás, testtartás terápia órán tanultak: súlyvonal hátra tolása).

Hátra helyezett súlyvonal

Ritkábban, de előfordul a hátra helyezett súlyvonal is, amikor ugyanaz a terület, mint amit fent említettem nem előre, hanem hátra tolódik ki. Szintén hátfájást okozva. TIPP: sok farizom és szintén haránt hasizom erősítés. Súlyvonal beállítása, gyakoroljuk, a középső rész előre tolását kissé. Figyeljünk, javítsuk, ha neki támaszkodunk a falnak, fél lábon állunk.

Ne húzd ki magad! Első, nyakas rész itt olvasható

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Első rész

A húzd ki magad típusú testtartásban sok rejtett hiba rejlik. Legyünk tudatosak, akarjunk helyes testtartást, de ne vigyük túlzásba! Legyen könnyed és tűnjön totál természetesnek, még, ha valójában oda is figyelünk.

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.

Egy kis talp (ön)masszázs, egy kis állkapocs mozgás, és máris könnyebb az előre hajlás!

Előre hajlás fokozására egyszerű tipp: az állkapocs mozgása befolyásolja a nyak helyzetét, ezáltal a megfelelő irányba mozgatva javítja a fejtartást.