Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából testtartas

A nagy lábujj szerepe nem csak a talp tökéletes boltozatánál és a bütyök képződése kapcsán merül fel, hanem fontos hatása van a farizmokra, illetve a törzs izmaira is. Vizsgáld meg, hogy téged melyik érint, min tudsz javítani a bütyök szempontjából.

Bütyök

Egész fiatalon tapasztalható, hogy már kezd előjönni a dudor, bütyök a nagy lábujj külső oldalán. Sajnos idősebb korban ezt gyakran műtéttel oldják meg, lereszelve az odanőtt csontdarabot és elvágva az ujj közelítő izmát, holott ez csak átmenetileg oldja meg a problémát. A bütyök kitámasztó eszközök a plus csont növekedését tudják csökkenteni, illetve rendszeres hordás esetén fél év után megkezdődik a csont átépítése (bütyök lebontása), mint ahogyan a fogszabályzó viselésénél is, amerre tolja a szerkezet a fogat, ott lebomlik a csont, lesz hely neki, ahol pedig a húzóerő van, oda épül csont, hogy későbbiekben ne is menjen oda vissza, ugye a fogak esetén is hosszú időre van szükség, pláne, ha nem állanó a készülék. Sajnos a lábak tekintetében hamarabb fel szoktuk adni ezeknek a hordását. Ha mégsem, akkor álljunk neki pár lábujj erősítő feladatnak is, hogy gyorsítsuk és támogassuk a hatást, mert itt elsősorban az izmok a fontosak, különösen a nagy lábujj távolító izom.

Nagy lábujj emelése

Először is ülj le egy székre vagy a földre, vedd le a zoknit. Legyen a talajon mindkét láb, első feladatként emled meg a nagy lábujjadat úgy, hogy a többi 4 lábujj maradjon lent, ha nem meg, ezt a feladatot gyakorolni kell, ha megy, boldogan lépj tovább 🙂 Ha nem ment, akkor kézzel segíts lent tartani a másik négy ujjat, de csak amennyire feltétlenül szükséges! Bokát nem szabad kifelé dönteni. Hamar bele lehet jönni, nem ez lesz az igazi kihívás.. Figyelem! Ez a feladat magas boltozatánál ajánlott kifejezetten, ugyanis süllyeszti a boltozatot.

 

4 lábujj emelése

Második feladat: a nagy ujj maradjon lent, a többi négy emelkedjen meg,  bokát nem szabad befelé dönteni!! Ha nem meg, gyakorolni kell, itt is segítve kézzel, hogy lent maradjon a nagy ujj.

Nagy lábujj távolítása

Harmadik feladat a nagy lábujj távolítása (oldal iranyba!) a többitől. EZ AZ, ami már kihívásokat szokott okozni, főleg, ha már látható bütyök van, befelé is áll a lábujj. Egyrészt érdemes a belső (közelítő) izmot nyújtani, másrészt a távolítót segíteni, hogy valóban tudjon távolodni. Nem ártana, ha közben a többi ujj lent maradna a talajon, de elsőre ez még nem elvárás 🙂 Ez a gyakorlat a haránt boltozatnál jelentős szerepet jatszik!

Nagy lábujj talajba nyomása egy lábon állva

Negyedik feladat már mehet állva, mert így könnyebb, illetve, hogy funkciója közben gyakoroljuk, mégpedig a nagy lábujj talajtól elrugaszkodó szerepét. A távolító izom segít fenttartani a boltozatot amikor nagy súlyt kell tartani (súlyzós edzés, egy lábon a teljes testsúly..), amennyiben a nagy lábujj a többi felé tekint, ez nem fog menni, tehát korrigáljuk az ujj helyzetét, és így nyomjuk bele a talajba, annyira, hogy az egész lábujj alatt megemelkedjen a talpi boltozat, és a lábujj ne hajoljon meg. Ezt ismételjük többször. Nagyon fontos, hogy túl magas boltozat, esetén ezt ne gyakoroljuk, abban az esetben állva csak a távolításra kell törekedni és a lábujj talajba nyomásásra, ha egy lábon állva bedől a boka.

Gyakorlatok után vagy közben (ha görcsölne a talp) érdemes teniszlabdával, baseball labdával átmaszírozni a talpat, mint ebben a cikkben is hasznosítottuk a hátsó vonal lazításához..

A farizom szempontjából sem mindegy, hogyan áll és működik a farizom, olvasd el ezt is.

 

Kérdés esetén írjatok vagy keressetek fel egy gyógytornászt ?

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható

Ne húzd ki magad! Első rész

A húzd ki magad típusú testtartásban sok rejtett hiba rejlik. Legyünk tudatosak, akarjunk helyes testtartást, de ne vigyük túlzásba! Legyen könnyed és tűnjön totál természetesnek, még, ha valójában oda is figyelünk.

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.

Egy kis talp (ön)masszázs, egy kis állkapocs mozgás, és máris könnyebb az előre hajlás!

Előre hajlás fokozására egyszerű tipp: az állkapocs mozgása befolyásolja a nyak helyzetét, ezáltal a megfelelő irányba mozgatva javítja a fejtartást.