Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából testtartas

Nagy lábujj

A nagy lábujj szerepe nem csak a talp tökéletes boltozatánál és a bütyök képződése kapcsán merül fel, hanem fontos hatása van a farizmokra, illetve a törzs izmaira is. Vizsgáld meg, hogy téged melyik érint, min tudsz javítani a farizom szempontjából.

Nagy lábujj talajba nyomása egy lábon állva

Ha nem működik a nagy lábujj talajtól elrugaszkodó funkciója, akkor a farizom sem fog megfelelően bekapcsolni, helyette a hamstring (comb hátsó részén lévő izmok) fognak túldolgozni, illetve rossz lesz az egyensúly egy lábon állva. Ennek is az izmok láncolatban történő együttműködése az oka. Egy lábon állva (lépcsőn fel-le, de minden lépésnél is van olyan pillanat, amikor egy lábon van a testsúly!) a nagy lábujj segít stabilizálni a törzset azáltal, hogy a távolító izmai fent tartja a boltozatot a megnövekedett (két lábon elolszló) súlyhoz képest. Ha már itt hiba van, akkor a farizom hiába küzd dicséretesen, nem fog erősödni. Emiatt problémás lábujj esetén az oldaltfekve történő erősítést javaslom (gumiszalaggal, emelt csípővel a leghatékonyabb, persze hiba lehetőség itt is van, erről majd egy másik cikkben..), vagy állva a falhoz tenni labdát (csípő magasságban, billenteni egyik-másik oldalra fel-le a medencét), ezzel segítve a lábujj izmainak bekapcsolását, amire végig koncentrálni kell, egyre jobban fog menni.

Kitörés felfüggesztéssel

Kitörésnél kifejezetten fontos (lenne), hogy dolgozzon a nagy lábujj, ha mégsem teszi, az gyakran térdfájdalomként jelentkezik, mint ahogy ezt a lépcsőn is tapasztalhatjuk. Egyéb ízületi probléma is lehet sajnos, de ha nem találnak semmit, ami alátámasztaná a térdfájást,  erre érdemes gyanakodni.. Segíti a lábujjak izmainak aktivitását, ha a kitörést felfüggesztett eszközbe kapaszkodva végezzük, nem engedjük a térdet a boka vonala elé sem, illetve ugyanez igaz a guggolásnál is. Észre fogjuk venni, hogy igenis van szerepe ezeknek az izmoknak ezeknél a feladatoknál ééés, hogy nem fáj a térd (ha mégis, akkor más lesz a kiváltó ok ☹️).

Lábhossz különbség kiegyenlítés

A farizommal való kapcsolat miatt a medence lebillent állapotban meg is tud rekedni, ilyenkor az ellenoldali (magasabban lévő) farizom látványosan gyengébb (tehát kisebb, laposabb, főként oldalt). Ilyenkor gyakran fájhat a derék, keresztcsont, és a medencefelek szintbe hozása oldja meg a gondot, egyrészt talpi izmok erősítése, másrészt farizom féloldali erősítése szükséges. Addigis az instant megoldás alkalmazásását javaslom, amikor csak kell.

 

Nagylábujj funkcióját erősítő feladatokról és a bütyökről itt olvashatsz.

 

Farizomról még

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható

Ne húzd ki magad! Első rész

A húzd ki magad típusú testtartásban sok rejtett hiba rejlik. Legyünk tudatosak, akarjunk helyes testtartást, de ne vigyük túlzásba! Legyen könnyed és tűnjön totál természetesnek, még, ha valójában oda is figyelünk.

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.

Egy kis talp (ön)masszázs, egy kis állkapocs mozgás, és máris könnyebb az előre hajlás!

Előre hajlás fokozására egyszerű tipp: az állkapocs mozgása befolyásolja a nyak helyzetét, ezáltal a megfelelő irányba mozgatva javítja a fejtartást.