Az egyensúly titkos titkai

Egyensúly

Az egyensúly nem csak egyfajta képesség, amikor különböző helyzetekben nem borulunk fel. A testtartáson sok minden múlik, illetve az érzékszerveink, beslő szerveink, ízületeink épségén is. Egyensúlyozó reflexek irányítanak minket, melyek fő funkciója az életben tartás. Bonyolult, de izgalmas téma, érdemes végig olvasni!

Légzés

Légzés: Az életben maradás szempontjából a légzés az elsődlegesen legfontosabb. Ha nehezítve van, akár csak egy megfázás esetén, akkor a fej előre helyeződik áll megemelkedik, így több hely lesz. Akinek kisgyermeke van, biztosan észrevette már, hogy bedugult orral úgy alszanak, hogy a fejüket hátra szegik. A légzés könnyítése érdekében mindig változik a testtartás!

Étkezés: Pontosabban a rágás a második legfontosabb, ha hiba van a légzés vagy a nyak tartás miatt a fej helyzetében, ahhoz fog igazodni a rágó ízület. Ha a fogak nincsenek összehangolva, a test a lejebbi részeket fogja igazítani, például, ha az alsó fogsor balra tolódott, a bal csípő feljebb lesz, illetve a súlyvonal jobbra tolódik.

Látás: A látás es testtartás kapcsolata szintén nagyon fontos. Segít beazonosítani, hogy milyen gyorsan mozgunk a talajhoz képest, a tárgyak milyen távolságra vannak stb. Ha valaki gyengén lát, előrehelyezett lesz a fejtartása. Akinek egyik szeme gyengébb, keresztirányú tartashibákat mutat (scoliosis), hogy a jó szeme legyen előrébb mindig. Ha becsukott szemmel javul a testtartás, akkor biztosra vehető, hogy a szem miatt romlott a tartás. Ez főleg gyerekeknél jó teszt, felnőttek esetében már annyira tud akár csontosan is rögzülni a rossz tartás, hogy nem lehet biztosan megállapítani.

Hallás: Hasonlóan a szemhez, ha csak az egyik fül csökkent hallású, akkor scoliosisos tartáshibát eredményez. A keves folyadék fogyasztás a fül félkörös ívjáratában lévő folyadékra is hatással van. Ezáltal a testtartásra és az egyensúlyra! A lassabban mozgó folyadék a fej mozgatásának sebességcsökkenését eredményezi.

Felső kereszt szindróma

Nyak, gerinc: A légzés-rágás-látás-hallás vonalhoz a következő kapcsolat a nyak, főként a felső két nyakcsigolya. A célja az itteni reflexes irányításnak, hogy a tekintetet a vízszinthez igazítsa. Ha nem sikerül a fejet beállítani, akkor minden más fog kompenzálni, ami alatta van. A felső két nyakcsigolya a fő kulcs, ezeknek a fő funkciója a mobilitás, a többi ötnek a stabilitás, ha ez felcserélődik, már az borítja a sort a gerinc többi részén (háti gerinc mobil, ágyéki stabil, és így tovább, csípő mobil…). Ha nem tudja reflexes működés beállítani a nyakat, még a járáskép is romlik. Ha nem jó a gerinc íve, először stabil egyensúlyt kell kialakítani, nem szabad instabil felületen dolgozni.

Zsigeri szervek: A belső szervi fájdalmaknak megvan az izom-vázrendszeri megfelelője, gondoljunk például a vesefájdalomra, menstruációs fájdalomra, sokat emlegetett szívroham tüneteire. A visceromotoros reflex izomgörcsöt is okoz, például a hasnyálmirigy gulladásnál a hasfal merev és bordázott, annyira feszül.

Érzelmek: Az érzelmek megnyilvánulnak a testtartáson, a befelé forduló vagy depressziós ember húzza össze magát, a hivalkodó ember viszont éppen ellenkezőleg, túlságosan is nyitja, tolja ki a mellkasát, vállait pl.

Medence: A fej, ileltve az atlas nyakcsigolya balra tolódása a medence jobbra tolódását eredményezi. Egy lábon állva arra billen ki az egyensúlyunk, amerre az atlas csigolya el van tolódva (oldal irányú eltolódás). A medence dőlése befolyásolja az ágyéki gerinc helyzetét, ami pedig hatással van a nyakra, és indul az örök körforgás, már-már nem is lehet tudni, mi volt előbb… A has, ha nem működik, torlódnak a szervek, nem funkcionál jól a rekeszizom.

Végtagok: A lábhossz különbség, amit a medencénél vizsgálunk állásban, eltérést okoz a rágásban!! Próbáld ki, ha van különbség, rágj állva, majd emelővel (akár könyvvel) emeld meg a lábat, a lejebb lévő csípőnél, rágj megint. Más, ugye? A végtagok a lapockán, illetve a medencecsont-keresztcsonton keresztül hatással vannak a gerincre.

Összefoglalva: az egyensúly elsődlegesen az életben tartó reflexes beállításokon múlik. Az egyensúly az elsődleges a testtartás rovására. Emiatt kell a nyakfájósnak például hasizmot erősíteni, a sarok fájósnak váll mobilitást fejleszteni. Ha a rossz tartást a rossz hallás okozza, akkor újra meg újra vissza fog állni. Tehát többször is neki kell állni a javításnak, hogy az izmok, ízületek épségét megóvjuk.

Kapcsolódó cikkek:

lábhossz különbség

hasizom működésének rejtelmei

karcsú derék-rekeszizom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük