Számítógép használat, monitor beállítás, egér…

Sok-sok számítógépet állítok be, mámint a monitort ? Melynek célja a helyes ülés, gerinckímélő üzemmódban dolgozás. De elsőként a székkel szoktam kezdeni, a térdek legyenek lejjebb, mint a csípő, a derék semleges ívben, tehát ne simítsuk a háttámlának (ezt segítené a láb helyzete is), ha hátradőlünk, akkor a semleges ív megtartása érdekében, tegyünk egy kis hengerpánát, összetekert törülközőt, pulcsit, pokrócot a derkunk mögé, illetve vannak olyan székek, aholegy kis dudor van derék tájon (csak essen pont oda a derekunk, és pont akkora támasztás kelljen ?). Felkar legyen a test mellett (itt fog a képbe jönni az egér és a billentyűzet), alkar megtámasztva. Fejtetővel nyújtózzunk, és a monitor így kerüljön szemmagasságba.

Lehetséges hibák:  napközben elfelejtünk nyújtózni, emiatt a nyak előre megy (fokozódik az íve), állat még emeljük. Ezt észre kellene venni, ilyenkor kel hátradőlni, felállni, mászkálni, mozogni, újra bekapcsolni az izmokat. Másik gyakori hiba, hogy egyre jobban csúszunk előre a széken, ez nem lenne baj, ha a derék semleges állását megtartjuk, alátámasztják, közelebb tegyünk az asztalhoz, hogy a felkar a test mellett tudjon lenni.

Nyilván lehetetlen egész nap a helyes ülés, jó lenne többször felállni, mozogni, illetve legalább 3-4 olyan pózt találni, ami kényelmes is, de nem áll távol az optimálistól. Erre törekedjünk!!! Amikor sokáig vagyunk egy adott testhelyzetben, és működnek bizonyos izmaink, mások pedig nem, akkor ez a helyzet egyre jobban rögzül. Legalább kompenzáló mozgást kellene végezni, ha lehet nem egy héten egyszer, hanem a munkát megszakítva, legalább egyszer, kétszer (mármint óránként ?) megnyújtóztatva a túlhasznált izmokat, bekapcsolva az elhanyagoltakat. Már, ha szeretnénk más testhelyzetben (pl állva, sétálva) is kényelmesen érezni magunkat ?

Sokat mondom, hogy az egér és a billentyűzet helyzete nem optimális, mert a tenyér lefelé néz, márpedig állva azt szeretnénk, hogy a törzs felé fordulva helyezkednek el, de ha sokat van az előbb említett pózban, akkor állva is hátrafelé fog tekinteni. Szerencsére vannak vertikális egerek, de még billentyűzet is, ami csak kicsit döntött, de teljesen álló is annak, aki valóban tud vakon gépelni ?

Nyilván, aki nagyon görbe vagy túl egyenes, nehezen fogja ezeket a beállításokat megcsinálni, ne törekedjünk mindenáron a tökéletesre, de próbáljunk minél közelebb lenni hozzá.  Hiányzó íveket kialakítani sokkal nehezebb, mint a túl erőset csökkenteni, ezeket vegyük figyelembe beállításnál vagy kérjünk segítséget ?

 

Ha pedig otthon, kényelmesen, a kanapén nyomkodnád a laptopot, arra is vannak tippjeim:

Laptop használat kanapén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük