Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek testtartas

Haránt hasizom – a lapos has hozzávalója

A haránt hasizom működése igen sokszor szóba kerül, mivel még az aktívan sportolóknál is tapasztalható, hogy nem kapcsol be automatikusan amikor kellene, az ülő foglalkozásúakról nem is beszélve. Sokan, sokféleképpen próbálják erősíteni, mégse sikerül. Egy kis matekkal próbálok most segíteni, hogy megértsük, mikor működik és mikor nem. Csak az a feladat fog hatni, amit jól csinálsz.

A haránt hasizom

musculus transversus abdominis

A haránt hasizom együtt működik a csigolyákat egymással összekötő multifidus izmokkal, a mély hátizmokkal és a medence alapi izmokkal (másokkal is, de maradjunk egyenlőre ezeknek a megértésénél) , ezért szoktam javasolni, hogy a has behúzása mellett a medence alapi izmok megfeszítésére is koncentráljunk, így a gerincet stabilizáló izmok is be fognak kapcsolódni a működésbe. Ez lenne a szeparált edzése ennek a résznek, de ettől izomlázunk nem lesz, és a mindennap életben továbbra sem fog dolgozni az izom. Meg kell tanítani együtt dolgozni a többi hasizommal, ehhez jöjjön a matek! Az izmok együtt dolgozása nagyon fontos, hogy ne fájjon a derekunk, ne nyúzzuk a csigolyákat.

Teszt és matek

Első lépés, behúzott has mellett egy láb emel

Amikor az egyenes hasizom és a haránt hasizom együtt dolgozik egy háton fekvő helyzetben történő lábemelésnél (és még csak egy lábról van szó), ha mind a kettő 5-ös szinten dolgozik, akkor a has lapos marad. Ha a haránt csak 3-ason dolgozik, akkor az egyenes 7-esen fog, emiatt kicsit kiemelkedik, viszont, ha a haránt hasizom 0-án, akkor az egyenes fog 10-el erőlködni, nagyon megfeszülni, kiemelkedni, és tényleg erőlködésnek érezzük, bent tartjuk a levegőt, hogy a feladatot végre tudjuk hajtani.

Második lépés, másik lábat is felnyújtjuk

Egy láb mozgatásánál még azért szokott menni, de amikor a másik lábat is mellé kell nyújtani, már lehet érezni, hogy akárhogy próbáljuk, nem megy a has (behúzva, laposan) tartása, még akár a levegő is bent reked. Ahhoz, hogy a haránt hasizom erősödjön, együtt működjön pl az egyenes hasizommal, annak a határán kell erősítenünk, ahol még mind a kettő 5-5 felosztásban dolgozik. Nincs értelme 100-as ismétlésszámmal küzdeni, ha csak az első 10-nél tud a haránt hasizom dolgozni. A többi 90-nel csak azt érjük el, hogy a mély izom kikapcsol, és csak a felületes dolgozik, a végeredmény pedig a derékfájás. Ezért sem szeretjük, a tesiórák mennyiségi elvárását, mert azzal, hogy 20 felülés helyett már meg tud csinálni 100-at, az nagy eséllyel csak annyit jelent, hogy eddig együtt működött a haránt hasizom az egyenessel, de mostmár sikerült erről lenevelni őket, a továbbiakban pedig valószínűleg az első 20-nál sem fognak együtt dolgozni. A sok ülés is kikpacsolja a has laposító izmunkat (haránt hasi.), és mivel nem állunk fel ugrándozni amikor kikapcsol, sajnos el is felejti az automatikus működést.

Amikor nem tart a has, kiemelkedik

Újra kell tanítani a mély és felületes izmok együtt dolgozását. Ehhez segít a fenti matek. Érezd, hogy nem feszül túl az egyenes hasizom, ne rekedjen bent a levegő, csak annyira húzd be a hasad, hogy tudj mozogni, lélegezni (nem teljes nagy légzés, feladat közben kisebbet veszünk), ne felejtsd el a medencealapi izmokat bekapcsolni, így végezni minden gyakorlatot. (no meg persze a medence beállítás, fejtetővel nyújtózás, és a többi feladatspecifikus beállítást sem 🙂

A testtartás titkos fegyvere is ez az izom, olvasd el, miért!

Kedvenc erősítés formám a hasizomra ?

Egy izom, ami nem hagy sietni!

Elkészült a videós útmutatás, illetve kezdődnek a konkrét hasizmozós tornázós videók is! 🙂

Teszt:

Torna:

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gyógytornász tippek fodrászoknak II. – hogyan orvosoljuk a mindennapos fájdalmakat? - fodraszinfo.com - fodrász szakmai hírportál és fodrász magazin - […] Ennek megfelelő elsajátítása különös szakmai magyarázatot igényel, így ennekr részleteit ide kattintva tudod […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Funkcionális lábhosszkülönbség és a gerincferdülés

Lábhosszkülönbség oka legtöbbször a gerincferdülésnek, javítsuk ezt ki. Javítsunk az egész testtartáson!

A rossz testtartás genetikai öröklődése

Sok szülő úgy keres fel, hogy a gyermeke örökölte a gerinferdülést, lúdtalpat, mert neki is van. Illetve idősebb korban úgy gondoljuk, hogy a mi csípőnk is kikopott, csípőprotézis kell, de hát persze, mert anyukánknak is így volt. Mégis, meg lehetne ezeket előzni?...

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Első YouTube videó

Első YouTube videó 100 vagy több felvétel után elkészült, mindig tudnék csiszolni rajta, de mostmár elindítottam útjára. Súlyvonal beállítás és vizsgálat az első téma. A következő a lábhossz különbség lesz 🙂 https://youtube/DeXHe-gwu5w

Pihenés kell hátfájásra, bokaficamra, kartörésre?

Pihenés szükséges, ha fáj a hát, megrándult a boka, eltört a kar? Mi a mozgás szerepe a gyógyulásban?

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Nyújtás során mit lehet elrontani

A nyújtás sosem volt elég népszerű, mégis fontos dolog. Ahogyan kezd a mozgás is előtérbe kerülni, már-már divatosnak is mondható, úgy kezdünk nyújtani is, na de hogyan?

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Biztos, hogy hátizom erősítés kell a testtartás javításához?

testtartás izmai nem csak a hátizmok, pedig legtöbbször erre szoktatok gondolni, illetve túlságosan sokan tartanak úgy tartás javító órát, hogy ez a központi elem, pedig nem így kéne lennie!

A testtartás titkos fegyvere

A testtartás titkos fegyvere a kötőszövet, a hanyag tartás bámulatosan gyorsan javítható manuális izom és kötőszövet technikákkal, hosszú távon mozgással