Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Futás tippek, fuss fájdalom nélkül testtartas

Futás

A futás népszerű még a sosem vagy régen sportolók körében is, mivel nem kell hozzá semmi extra, időben abszolút rugalmasan beosztható, és a szintednek  megfelelően tudsz mennyiséget és tempót variálni. Na de, ha elkezd valahol fájni? Nagyon fontos a technika, amit sajnos nem sajátítottunk el az iskolai mennyiség elvű tesiórákon.  Nézzük, minek hogyan kellene működnie, mozognia.

Futás, kar tartás

Induljunk fentről. A könyök legyen kb 90 fokos szögben, az alkar ne mozogjon, mármint ne nyújts-hajlítsd a könyököd futás közben, Ne szorítsd a törzsedhez a felkart, de ne is legyen nagyon messze. Vállakat ne húzd fel.

Aktív törzs

A törzs legyen stabil, ez egy fontos dolog, és sokan, akik régen futottak, majd újra kezdik, itt tudnak rontani, mert az a fránya haránt hasizom jellemzően szeret elfelejteni működni, holott korábban tökélétesen ment neki, tehát amire eddig nem kellett odafigyelni, most kell. Ez annyit jelent, hogy enyhén húzd be a hasad, a köldök közelítsen a gerinc felé, ne a bordákat emeld fel, és mindezt csak annyira, hogy tudj lélegezni. Ennek eredménye az, ha jól csinálod, hogy a medence nem fordul a lábbal együtt, tehát stabil marad a törzs. (Inkontinencia problémánál a medence alapi izmok feszítésére is külön kell figyelni).

A törzs tempótól függően dől előre, minél gyorsabb vagy, annál jobban, de persze kicsi a különbség, ezzel sokat kell matekozni, de a láb érkezési pontja még segíthet ezt belőni. Előtte térjünk vissza egy pillanatra a medencéhez, mert nem csak forulnia nem szabad, de lebillenni sem. Ha ez nagy erőfeszítést igényel, akkor nem árt belső combot nyújtani, középső farizmot erősíteni, esetleg a boka mobilitásával vagy a térd stabilitásával is foglalkozni. A térd előre mozogjon, lábfej ne forduljon kifelé, ez a kettő sokszor összekapcsolódik, mert a befelé forduló térdet futás közben kiforgatva kifelé néző lábfejet eredményez. Ha észre veszünk valami hibát, ne futás közben akarjuk korrigálni, hanem extra nyújtásokkal, erősítésekkel, technika javítással.

Futás súlyvonal kérek

Hova és hogyan érkezzen a láb? Itt is sok a hibalehetőség van, ezen talán a legnehezebb változtatni, ha már sok km van az ember lábában. Ha hosszabb távot szeretnénk futni, akkor a lábnak mindenképpen a testünk alatt kell földet érnie, a súlyvonal meghosszabbításaként.

 

Ne a sarok érkezzen le, ne is csak a lábujjak, hanem az elülső talppárna, gyakorlatilag a haránt boltozat tompító erejére van szükség (ha ez ki van laposodva, ajánlom a foglalkozást ezzel is).

 

Különböző problémák javítása egy következő részben, addigis elemezzétek ki, most mit hogyan csináltok, ez az első lépés.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható

Ne húzd ki magad! Első rész

A húzd ki magad típusú testtartásban sok rejtett hiba rejlik. Legyünk tudatosak, akarjunk helyes testtartást, de ne vigyük túlzásba! Legyen könnyed és tűnjön totál természetesnek, még, ha valójában oda is figyelünk.

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.

Egy kis talp (ön)masszázs, egy kis állkapocs mozgás, és máris könnyebb az előre hajlás!

Előre hajlás fokozására egyszerű tipp: az állkapocs mozgása befolyásolja a nyak helyzetét, ezáltal a megfelelő irányba mozgatva javítja a fejtartást.