Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Fenék forma megmondja, hol a tartáshiba testtartas

3 Farizom

Sokan szenvednek keresztcsonti, fartájéki fájdalomtól, ami gyanúsan sérves tünetnek tűnik, de mégsem az! Általában a piriformis izom lesz kikiáltva bűnösnek, mint rövidült izom, és nyújtani kell. DE! Lehet, hogy nem kéne? Meglepő módon a fenék formája vissza tudja jelezni, hol keressük a probléma okát, a kezelés mellékhatása: kerek popsi 🙂

Farizmok

Mi gyógytornászok előrordul, hogy kérjük a pácienst, szorítsa össze a fenekét egy-egy gyakorlatnál. Mint ahogy pl a lapocka zárást is.. Egyéb szakmák, edzők is átvették már ezeket a beállításokat, holott sok esetben hibásak! Van, ahol egyéb korrekciókkal együtt szükséges lehet, de csak úgy általánosságban használni nem jó. Sok feladatnál kifejezetten árt. A fenék összeszorítása hozza magával a medence hátra billenését is, ami pedig kisimítja az ágyéki gerincszakasz ívét, ettől pedig nyomódnak az idegek, vagy megmarad ugyan semleges állásban, de előre tolódik, ami a háti csigolyasoron/íven fog egy törést okozni.  Tehát, fel kell hívni a figylemet a medence (ezzel pedig az ágyéki ív) helyes, semleges állására, súlyvonal tekintetében is.  A túl gyakori erős farizom összeszorítás esztétikai hibát eredményez, mivel oldalt lapos lesz az ember feneke, gyenge középső,kis farizmot eredményezve, pedig ezek az izmok nagyon fontosak az egy lábon álláshoz. Még mielőtt megnyugodnál, hogy ez téged nem érint, mert sosem állsz egy lábon, elárulom, hogy járás közben is fel kell emelni az egyik lábat, hogy előre tegyed, a lépcsőről nem is beszélve, de ha ezek nem győznek meg, legalább a formás hátsó érdekében erősítsd ezt, és hagyj fel az állandó farizom összeszorítással 😉 Fontos, hogy amikor ennyire látványos oldalt az izomhiány, akkor egészen biztos, hogy nem megyünk semmire a piriformis izom nyújtásával.

Fenék formák

Ha a talpon boltozat süllyedés van, akkor a nagy farizom szintén túlfeszül, és küzd, küzd, küzd, kompenzál.. Kevésbé lesz jellegzetes a fenék formája (oldalt lapos), ha csak ez a hiba, de tüneteket okozhat fent, miközben javítani lent kell.

Farizom összeszorítása

A farizom összeszorítása miatt az ülőgumók közelednek egymáshoz, a combcsontok távolodnak, emiatt széles alapú állást, járást látunk, ez azt jelenti, hogy a két láb között bő egy lábfejnyi helynél jóval nagyobb van. Ilyenkor bizony a piriformis izom is megrövidült helyzetbe kerül. Viszont ez már következmény, egész könnyen oldható, de a lábtartás eredményeként újra és újra kezdhetjük elölről.

Farizom összeszorítása előre tolja a derék részt, előre helyezett súlyvonal

Kezd el megfigyelni, hogy milyen gyakran feszíted, húzod össze a feneked, pl fogmosás, mosogatás közben, és mi történik, ha ellazítod ezt tudatosan. Valószínűleg semmi ? mert feleslegesen tetted, olyan ez, mint a váll felhúzás, állkapocs szorítása, stb.. Az, hogy a test mivel kompenzál (pl medence hátra billentéssel vagy deréktáji súlyvonal előretolással), elég változatos. Tessék szépen minden farizmot megdolgoztatni, a kerek fenék és a kiegyensúlyozott működés érdekében!!

 

A nagy lábujj is fontos szerepet kap farizom erősítésnél!

Másik kedvenc témám a hasizom ?

Testtartás terápiák

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartásproblémák szakmák szerint: tanárok

A tanárok sem mentesülnek a mozgásszervi fájdalmak alól, de nem kell, hogy így legyen, mulaszd el a fájdalmat, mielőtt komolyra fordul a dolog.

Tartashibák szakmák szerint: fodrászok

A fodrászok mozgásszervi fájdalomai az egész napos álló munkából fakadnak. Ne hidd, hogy nem lehet ezt orvosolni, próbáld ki az alábbi tanácsokat!

Tanácsok a mozgásszervi fájdalom elmulasztására

A mozgásszervi fájdalom oka sok esetben a tartás hibákkal kezdődik. Ha nem megfelelően javítjuk, akkor sajnos csak áthelyezzük a problémát, nézzük, mik az alapok.

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

A rekeszizom, a gerinc és a karcsú derék kapcsolata

A rekeszizom sokaknál okoz gondot azáltal, hogy belégzésben marad a mellkas, kiemelkednek az alsó bordák, amik egy sor egyéb problémát hoznak magukkal.

Fűző viselése árt vagy használ

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése....

Lapockák közötti fájdalom

Lapockák közötti fájdalom sokakat érint, küzdenek dolgozni az izmok, ha rossz a láb állása, ha a lapockák helyzetét stabilizáló izmok közül valamelyik kiesik a működésből.