Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Előrehajlás kacifántos kérdése testtartas

előrehajlásnál a has a combhoz simul, hát izmai ellazulnak

Előrehajlásnál fontos, hogy a has oda tudjon simulni a combhoz, a derék ellazuljon, az egész hátulsó vonal megnyúljon. Ha ez nem így megy végbe, akkor annak káros hatásai lesznek (főként a porckorongokra nézve). Ne gondold, hogy neked sosem menne!

Ha a derék nem tud ellazulni, az ágyéki szakasz megsínyli

Természetesen, nem ebből a pózból emelünk fel valamit, vagy tevékenykedünk, de a hátsó kötőszövetes vonal kilazításához jó póz (lenne, ha menne). A jóga is sokat használja, és mivel a jóga elég népszerű, fontos, hogy egy előrehajló póz hasznukra váljon, ne ártson. Ha előrehajlásnál a derék egyenes marad, nem simul oda a has a combhoz, akkor nem lazul el, és ahelyett, hogy jól esne, csak még jobban befeszíti a felületes izmokat, ami ront a gerinc görbületén, és nem nyújtja a hátsó vonalat, illetve erőteljesen nyújthatja azt a részét, amit nem kell. Gyakorlatilag valahol túlmobilizációt eredményez, miközben az ágyéki gerinc csigolyáira nagy húzó-és nyíróerők hatnak, amik előbb-utóbb sérvet okoznak.

Egy pillanatra térek csak ki a helyes emelésre, aztán vissza térünk a témához ígérem 🙂 Az egyenes háttal emelést sokan rosszul értelmezik, és egyenes háttal előre dőlnek. Ezt én kifejezetten rossznak tartom, mert az ágyéki részre nagyon nagy nyíróerő jut, és még plusz súlyt is kap.. Az egyenes (=semleges, normál görbületű) hát függőleges legyen, lábak egymás mellett, terpeszben, vagy egyikkel hátra lépünk, ha nehéz az emelendő dolog, minél közelebb tartsuk a törzshöz.

Majdnem jó, de nem tökéletes, a keresztcsont terhelődik erőteljesen

Testünkön elöl és hatul lévő izmok egyensúlya biztosítja, hogy egyenesen tudjunk állni, oldalról a súlyvonal egyenes legyen. Én nem találkozom olyannal, aki ehhez a súlyvonalhoz képest nem dől előre (90%-ban ezt látom) vagy hátra. (de nyilván, mit keresne nálam az, akinek a helyén van a súlyvonala… kivéve, ha ezt kizárólag a kompenzációknak köszönheti 🙂 Ha nem tudunk a fent vázolt módon kénylemesen előrehajolni, akkor a hátsó vonalon valami nem engedi. Amikor már majdnem tökéletes a mozdulat, az ágyéki szakasz fellélegezhet, de a keresztcsont terhelődik erőteljesen, tehát ebben a helyzetben sem tudumk teljesen ellazulni. Akkor lesz hatékony az ilyen típusú jógapóz/lazítás, ha tökéletesen tudjuk kivitelezni. Ezt pedig ha hiszed, ha nem, el lehet érni ? a csoportos testtartás terápia órákon például erre is vannak feladatok. Következő részben hozok pár feladatot az órákról. Már olvashatod is itt.

Egy korábbi írásomat is olvasd el, ami az előrehajlás segítésében a két végponttal foglalkozik. Ide kattintva

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Előrehajlás/hátsó vonal lazítása

A hátsó vonal lazítása érdekében sokféle praktikát bevethetünk. Fontos, hogy a különböző technikákat vegyítsük. 3 példa feladatot mutatok, amin állapotunk alapján lehet módosítani (nehezíteni, könnyíteni). Az eredmény nem marad el.

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?