Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Előrehajlás/hátsó vonal lazítása testtartas

Hátsó vonal lazítása 

Nézzünk pár gyakorlatot az előrehajlás, illetve a hátsó vonal nyújtási és javítási a lehetőségei közül. Próbáld ki te is otthon, vagy gyere csoportos órára.

Ne csináld, ha fájdalmat érzel közben, ha olyan nehéz, hogy bent kell tartanod a levegőt, ha bizonytalan vagy, ezekben az esetekben kérd szakember segítségét. Továbbá akkor se kezd el egyedül, ha valami ismert mozgásszervi problémád van. Emlett az elülső vonallal is kell foglalkpfog, az ellenkező iránnyal, ezek aránya a testtartástól és az életmódtól függ.

Láb nyújtás segítséggel

Nézzük a lábakat. Háton fekve (gerinc íve semleges, ha a fej hátrahajlik, tegyünk alá párnát!! Ez háti hiba, azt is korrigálni kell majd.. illetve has-haránt hasizom, medencealapi izmok tartanak, lélegezni se felejtsünk el – de tényleg..). Egyik láb lehet hajlítva talpon elsőre, másikat egy gumiszalag segítségével nyújtva emeljük fel és le (térd ne hajoljon hátra!). Majd ez a láb fent marad (90 fokos csípő hajlítás), tartjuk a gumiszalaggal, vállak ne emelkedjenek fel (térd,has stb.. mindenre figyelni), másik láb nyújtva fel-le (ha nem megy, hajlítva fel, nyújtva le). Van egyéb verziója is a feladatnak, ha ezek nehezek, pl hajlítva fel, nyújtva le. Illetve a gumiszalagos láb maradjon fent nyújtva és a másikat engedjük le és emljük fel.

Aktív láb nyújtás feladat

Egyik láb nyújtva a földön, szokásos dolgokra figyleni (gerinc íve, has, medencealapi izmok, fej, vállak…). Másik lábat térd alatt megfogjuk, csípő 90 fokban, majd innen kinyújt a térd hatrahúzott lábfejjel, megtartjuk és lazít. Ha nem megy, módosítás szükséges, pl másik láb talpon legyen.

Séta nyújtott lábbal előre

A kedvencem jön 🙂 Sajnos, ha nagy a távolság a kéz-láb között a végén, és feszül a derék, akkor ez nem a te feladatod lesz. Behajlítjuk a térdet, letámaszkodunk a talajra, kisétálunk kézzel fekvőtámász helyzetbe, majd nyújtott lábbal sétálunk a kéz felé. A térdet nem szabad behajlítani lépéshez, sarok eleinte elemelkedhet, amikor már nem megy előrébb, a kéz ujjakon támaszkodjuk, ha van kéznél jóga tégla, és még nem ért a has a combhoz, akkor arra is fel lehet támaszkodni. Feljövetelnél térd hajlít, csigolyáról csigolyára felegyenesedünk.

Mindenképp olvasd el az első részt, hogy miért fontos a jól kivitelezett előrehajlás. A másik trükkös tipp se maradjon ki.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyensúly fejlesztést NE instabil eszközön csináld

Az egyensúly fejlesztés nem arról szól, hogy nem esünk le az instabil felületről. A hétköznapi élethez szükséges egyensúlyozó izmok használatát fontos begyakorolni, ehhez bizony koncentrálni is kell!

Előrehajlás kacifántos kérdése

Előrehajlásnál a gerinc melletti izmok ellazulnak és megnyúlik az összes izom a testünk hátulsó részén. Vagy nem? Ha nem tökéletes a mozdulat, akkor többet árt, mint használ.

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?