Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Egy kis talp (ön)masszázs, egy kis állkapocs mozgás, és máris könnyebb az előre hajlás! testtartas

Egy nagyon érdekes trükköt szeretnék megosztani veletek, ami segít, hogy könnyebb legyen az előre hajlás, remélem tetszeni fog! Testtartás terápia tippek következnek ?

Hátulsó felületes vonal

Elsősorban az ülő munkát végzők fogják igazán megérteni a problémát, mivel a sok ülés következtében megrövidül az úgynevezett hátulsó vonal. Erről még, nem nagyon írtam, csak röviden magyaráznám…. Testünket az éppen használatos izmok alapján bizonyos vonalakra, láncolatokra osztjuk, amit főképp mi terapeuták használunk, de néha szeretem ezeket a kulissza titkokat megosztani, hátha könnyebb megérteni a munkánkat ? Naszóval 🙂 az álló egyensúlyunkat az oldalsó izmokon kívül az elülső és a hátsó izmok láncolata segít megtartani, ezek alatt a testen elöl/hátul lévő izmokat értjük, igen, az összeset. A hátsó izmok feladata a lefelé, míg az elülsőké a felfelé húzás, a kettő egyensúlya adja azt, hogy oldalról nézve egyenesen állunk. Amikor ülünk, a lábak hajlítva vannak, az izmokat támogató kötőszövet hajlamos ezt a gyakori helyzetet rögzíteni, amit előbb-utóbb az izmok rövidülése is követ a hátsó vonalon (vádli, comb hátulja), márpedig állva a csípő és a térd is nyújtva van, amit leginkább derék tájékon szoktunk megérezni, mivel ott kezdődik a lejebb lévő részek húzásának a kompenzlása. Másrészt az előre hajlás is nehezen megy, nem érjük el a talajt, kompenzálásként ahogy megyünk le, toljuk hátra a fenekünket, vissza hajlik a térd, a háti szakasz fokozottabban hajlik az ágyéki helyett, mert az nem mobilis (persze vannak egyéb kompenzáló variációk, ez csak pár példa). Ilyenkor szoktuk feszegetni ezt a pózt, pedig ezzel nem azt nyújtjuk, amit kéne, hanem a kompenzáló túlnyúlásokat fokozzuk. Esetleg koncentrálunk a láb hátsó részének nyújtására, de persze nem olyan egyszerű az…

 

TIPP: Első lépésként iktassuk ki a két legfontosabb kompenzáló tényezőt, a két végponton, a talpat és a nyakat. Álljunk fel, hajoljunk előre úgy, hogy ne nyomjuk hátra a súlyvonalat, nézzük meg, meddig ér le a kezünk. A talp alá tegyünk egy teniszlabdát, vagy valami keményebb labdát, nyomjuk rá a talpunkat, gurigassuk alatta, ezzel masszírozva. Közben az állkapcsunkat toljuk ki előre, mjd engedjük vissza, másik talp alatt ismételjük (hacsak nem csináltuk egyszerre a két láb alatt ? vicceltem, meg ne próbáld!). (((Természetesen  medence helyzetét beállítottuk, fejtetővel nyújtózunk, hasat tartjuk köyben.))) Most pedig hajolj újra előre. Nos? Jobban ment, ugye?!

 

Állkapocs és fej helyzete

Az állkapocs mozgatása befolyásolja a nyak helyetzetét. A talpi kötőszövet a vádli és a comb hátsó részének feszülését. Ezután pedig könnyebben tudjuk nyújtani azt, amit kell, kevesebb a kompenzáló mozdulat. Nyilván nem ez oldja meg az alap problémánkat, de segít ott nyújtani, ahol kell. Szerintem hamarosan egyre több helyen fogják alkalmazni ezt a technikát, használjátok, fontos a hatékonyság, különösen, ha sokat ülünk!

 

Az állkapocs terápia egy külön tudománnyá nőtte ki magát, nem csak a hátulsó vonal (és előre hajlás) kezelésében segítség, hanem egyéb trükkökkel az egész testtartást befolyásolni tudja. Scoliosisnál a kezet kinyújtva adott irányba mozgatva az alsó állkapcsot, még a bordapúpot is csökkenti. Remek kiegészítő kezelés minden téren. Használják a fogorvosok, logopédusok is. Próbáljátok ki ti is!

 

Próbáljátok ki, és ha működött, alkalmazzátok minden nap, de nagyon fontos, hogy közben a térd ne hajoljon vissza, a súlyvonal ne menjen hátra, csigolyáról csigolyára hajolj előre, csak addig, amíg a gerinc mobilitása engedi.

 

Itt van egy másik hasznos tipp, olvasd el ezt is: lábhossz különbség kiegyenlítése

 

Az örökké fontos: testtartás beállítása, első lépések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható

Ne húzd ki magad! Első rész

A húzd ki magad típusú testtartásban sok rejtett hiba rejlik. Legyünk tudatosak, akarjunk helyes testtartást, de ne vigyük túlzásba! Legyen könnyed és tűnjön totál természetesnek, még, ha valójában oda is figyelünk.

50 másodperces intenzív és hatékony edzés

Hatékony edzés az 5-7x 50 másodperces gyakorlatokból összeállított intenzív tréning. Garantált izomláz, anyagcsere fokozás, fejlődés.