Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas Biztos, hogy hátizom erősítés kell a testtartás javításához? testtartas

A testtartás izmai nem a hátizmok, holott főként ennek az izomcsoportnak a feladatait szokták adni, ha tartás probléma van. Mégis máshol kell kutakodni, sőt, nagyon nem mindegy, hogy túlívelt vagy éppen hiányzik a háti ív!

Tartás javításához hátizmot kell erősíteni??

A testtartás izmai főként mély izmokból állnak össze és sosem működnek külön, nincs rájuk kifejezetten különálló erősítő gyakorlat, sőt, ha van is (mert azért akad 1-1), hiába gyakoroljuk külön, a testtartásra nem lesz hatással, ugyanis meg kellene tanulni a megfelő helyzetben használni is azokat, főként végtag mozgások közbeni bekapcsolásukat fokozni. Erről szólna a gyermekkori mozgásfejlődés, a sok mászókázás, homokban futkározás, állandóan izgés-mozgás. Sajnos, hiába megy rendben gyermekkorban a mozgásrendszer fejlődése, amikor beülünk az iskolapadba hosszú időre, akkor elkezdenek az izmok ellustulni. Ehhez hozzá kapcsolódik a szabad mozgás hiánya és a növekedés, amikor fokozottan fontos lenne, hogy a csontozatot utolérjék az izmok. De kanyarodjunk vissza a témához: mik is a testtartás izmai? A mély hasizom, mély hátizmok, csigolyák közötti izmok, medence alapi izmok, farizmok. Azok, amik a központot, a törzset stabilan tudják tartani végtag mozgáskor. Ehhez kapcsolódóan álláskor, járáskor a stabil alap is kell (lábfej).

Has-hát-medence Alapi izmok

A testtartás izmai meghatározzák az egyensúlyozó képességünket. A hasizom és hátizom megakadályozza, hogy előre vagy hátra dőljünk, a farizom (középső része) nem hagyja, hogy oldalra dőljünk (egy lábon, pl járáskor, lépcsőzéskor), a medence alapi izmok a helyén tartják a belső szerveket a gravitációval szemben. Végtag mozgáskor ezeknek mind be kéne kapcsolni automatikusan, leginkább onnan tudjuk, hogy ez nem történik meg, ha egy lábon állva rossznak ítéljük az egyensúlyunkat. (Természetesen, lehet egyéb idegrendszeri vagy fület érintő probléma miatt is, én most nyilván csak az izom balansz tekintetében elemzem a kérdést).

musculus transversus abdominis, haránt hasizom

A hasizom sokkal hamarabb feladja a működést, mint mondjuk a hátizmok, emiatt hamarabb kell a haránt hasizom erősítésével kezdeni a tartás javítást, mint a hátizmokkal. A haránt hasizom jellemzően egy olyan izom, amit nem erősítünk külön, hanem a többi izommal való kapcsolatát kell összehangolni, itt izomlázat nemigen fogunk érezni, inkább az együtt dolgoztatott egyenes hasizomban (ez a kockás 🙂 ), oldalsó hasizmokban, de közben fontos a medence alapi izmok feszítését is figyleni, ha nem kapcsolnak be automatikusan, arra is kell koncentrálni.

Alsó kereszt szindróma

Az alsó kereszt szindroma a kacifántos neve annak, amikor az alsó testfélen van izomdiszbalansz. A kék felkiáltójel a meghosszabbodott állapotban ragadt izmokat, izomcsoportokat jelöli, a piros a rövidült állapotban megrekedteket. Ennek megfelelően kell a beállításokat csinálni és erősíteni az eddig is emlegetett izmokat.

Egyensúly fejlesztés NEM egyenletlen, instabil felszínen. Kivéve, ha stabil talajon meg tudunk állni féllábon és kozben mindenféle mozgást meg tudunk csinálni kibillenés nélkül 🙂 Az egyensúlyozáshoz kellenek a mélyizmok, de, ha nem megy sima talajon, ne várjuk azt, hogy majd az instabi felszínek fognak segíteni, sőt, lehet, hogy ott menni fog, de ez nem fog sajnos visszafelé hatni, ha nem mozog alattad a talaj, nem fognak bekapcsolni a mély izmok. Ebben az esetben pedig a felületes izmok halálra dolgozzák magukat és bizony hamar fájni fognak (pl lapocka között, derék résznél).

 

Sétáljunk padka szélén, kavicsokon, egy lábon állva tudjuk mozgatni a karunkat, ha megy, akkor lehet benne súly is :), na ide kell a nagylábujj működése is (egy következő cikkben részletesen kielemezzük). Erősítsük meg a haránt hasizmot, használjuk tudatosan séta, lépcsőzés, futás, emelés, cipekedés közben. Ha fájdalommal jelzi egy izom ülés közben, hogy elfáradt, álljunk fel, sétáljunk, mozgassuk át magunkat, ne csak pózt váltsunk. Mozogjunk napi szinten, torna, súlyzók, saját testsúllyal mindent megmozgatni, és ezeket váltogassuk, ne mindig ugyanaz legyen a mozgás!

Felső kereszt szindróma (felső testfél izomdiszbalansz)

Ha a váll vagy a lapockák körül van probléma, akkor sok dolgunk van a mellkas izmaival, a lapocka körüli izmokkal, de a kar bicepsz és tricepsz izmai is igen fontos szerepet kapnak a gyógytornán, a széles hátizomról nem is beszélve.. A nyak izmait általában elég másodlagosan kezelni, mert minden feladatban részt fognak venni, és ahogy javul a tartás, úgy aktivizálódnak.

Vállöv izmai is fontosak

 

Mi a végeredmény? Minden izmot erősíteni kell a rossz tartás kijavításához, mert az egyik hibája hozza magával a másikét.

nézd meg, megfelelően működik-e a mély hasizmod!

 

Futsz? Működik közben a hasizom??

 

gyors és hatékony mozgásra egy verzió

 

legeslegnépszerűbb cikkem (lábhossz különbség)

 

itt lesz még egy link, ha elkészült a nagylábujjas írásom…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Funkcionális lábhosszkülönbség és a gerincferdülés

Lábhosszkülönbség oka legtöbbször a gerincferdülésnek, javítsuk ezt ki. Javítsunk az egész testtartáson!

A rossz testtartás genetikai öröklődése

Sok szülő úgy keres fel, hogy a gyermeke örökölte a gerinferdülést, lúdtalpat, mert neki is van. Illetve idősebb korban úgy gondoljuk, hogy a mi csípőnk is kikopott, csípőprotézis kell, de hát persze, mert anyukánknak is így volt. Mégis, meg lehetne ezeket előzni?...

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Első YouTube videó

Első YouTube videó 100 vagy több felvétel után elkészült, mindig tudnék csiszolni rajta, de mostmár elindítottam útjára. Súlyvonal beállítás és vizsgálat az első téma. A következő a lábhossz különbség lesz 🙂 https://youtube/DeXHe-gwu5w

Pihenés kell hátfájásra, bokaficamra, kartörésre?

Pihenés szükséges, ha fáj a hát, megrándult a boka, eltört a kar? Mi a mozgás szerepe a gyógyulásban?

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Nyújtás során mit lehet elrontani

A nyújtás sosem volt elég népszerű, mégis fontos dolog. Ahogyan kezd a mozgás is előtérbe kerülni, már-már divatosnak is mondható, úgy kezdünk nyújtani is, na de hogyan?

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek

Haránt hasizom működésének megértése egyszerű matek segítségével talán könnyebb. Ezen elvek alapján erősítsünk, hogy hasznunkra váljon.

A testtartás titkos fegyvere

A testtartás titkos fegyvere a kötőszövet, a hanyag tartás bámulatosan gyorsan javítható manuális izom és kötőszövet technikákkal, hosszú távon mozgással