Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas A testtartás titkos fegyvere testtartas

A testtartás titkos fegyvere a kötőszövet. Meglepően hatékonyan tudjuk befolyásolni, bár sajnos nem csak pozitív irányba.. Testtartás terápia során igen sokat használjuk ?

Hátulsó felületes vonal

kötőszövet funkcióit egyre többször vizsgálják, elemzik, mint ahogyan egyre inkább rendszerben gondolkodnak és dolgoznak a terapeuták, edzők, masszőrök. Ennek a nézetnek a terjedése, nem véletlen, egyre inkább rájövünk, hogy ez a fascia/kötőszövet egy jól befolyásolható része a testünknek, ezt pedig érdemes fel/kihasználni attól függően, hogy mit szeretnénk elérni. Vannak, akik azt mondják hogy a mozgásszervrendszert behálózó kötőszövet befolyásol dolgokat, mások viszont azt, hogy ez fordítva van. Én az utóbbival tudok azonosulni, tehát az izomzat használatát támogatja a fascia. Amennyiben rendszeres mozgással, testtartással találkozik, ezt fogja segíteni. Ez jó esetben szimmetrikus, számunkra hasznos. Például a kisgyermekek mozgásfejlődése során is ez történik, amikor begyakorol egy új mozgást, majd kialakul a végleges forma, azt csinálja sokszor, ez pedig rögzül egyfajta automatizmusként a kötőszövetben (ellentétes kar-láb mozgás, esésnél a kitámasztás…). (((Bár még nem annyira terjed ez a nézet, nem kell meglepődni, ha újdonság az információ ? az idegrendszer érése miatt foglalkozunk mi gyógytornászok a korai mozgásfejlődéssel, de a kötőszövetben is az információk sorozata rögzül, az útvonala, a továbbítás gyorsul, az egyik izom befeszítése után jön a másik stb… és természetesen mindez agyban is rögzül- bár tudatos jóóóval később lesz..)))) Rögzül a golfozó mozgásmintája, ettől pedig egyre jobban fog ütni, csakhogy mivel ez egy féloldalas tevékenység, annak megfelelően látni fogunk egyfajta tekeredést a testén. 

 


A testtartás titkos fegyvere akkor használható ki igazán, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk változtatni, milyen irányba, mert akkor roppant egyszerűen és gyorsan jön az eredmény. Tudom, a gyorsaság relatív. ? Úgy kell nézni, hogy pl 14 éves korod óta tutira görbe vagy, akkor 40 évesen 6-8 hét alatt elért eredmény igencsak gyorsnak számít ?  Amennyiben nem használunk manuális izom-kötőszövet technikákat, csak nyújtunk, erősítünk, akkor lassabban haladunk és több kitartásra, rendszeres gyakorlásra van szükség.

 

TIPP: A kötőszövet olyan szinten rögzíti a mozdulat mintákat, hogy gyakran tesztelem a törzs funkcionális tekeredését azzal, hogy a páciens mögé állok és megkérem nézzen hátra. Próbáljátok ki egymáson ? mindenki a könnyebb irányba fordul hátra, arra felé, ahol a válla vagy a medencéje hátra el van tekeredve (tekintve, hogy ez a rövidebb út). Emiatt is szeretünk egy irányba tolatni, ismerős? ?

 

Következő részre hagyom a gyakori hibákat, jellemző “tüneteket”, apró praktikákat, pl hogyan lesz könnyebb állni, sétálni. Miért csökken és szűnik meg a fájdalom a testtartás javulásával. És miért ne húzd ki magad!?!

 

Addig is olvasd el, hogyan lehet beállítani a testtartást

 

Helyesen testtartás fontosságát is említettem már, ha nem emlékszel, nézd meg!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Funkcionális lábhosszkülönbség és a gerincferdülés

Lábhosszkülönbség oka legtöbbször a gerincferdülésnek, javítsuk ezt ki. Javítsunk az egész testtartáson!

A rossz testtartás genetikai öröklődése

Sok szülő úgy keres fel, hogy a gyermeke örökölte a gerinferdülést, lúdtalpat, mert neki is van. Illetve idősebb korban úgy gondoljuk, hogy a mi csípőnk is kikopott, csípőprotézis kell, de hát persze, mert anyukánknak is így volt. Mégis, meg lehetne ezeket előzni?...

Testtartás beállítás villámgyorsan

Eleinte nehéz odafigyelni a testtartás beállítására, ezek a tippek segítenek az izom egyensúl megbomlása miatti tartáshibák kezdeti korrigálására.

Első YouTube videó

Első YouTube videó 100 vagy több felvétel után elkészült, mindig tudnék csiszolni rajta, de mostmár elindítottam útjára. Súlyvonal beállítás és vizsgálat az első téma. A következő a lábhossz különbség lesz 🙂 https://youtube/DeXHe-gwu5w

Pihenés kell hátfájásra, bokaficamra, kartörésre?

Pihenés szükséges, ha fáj a hát, megrándult a boka, eltört a kar? Mi a mozgás szerepe a gyógyulásban?

Az egyensúly titkos titkai

Az egyensúly fejlesztés titka nem az instabil felületen történő erősítés, fejlesztés, teljesen máshol kell kezdeni.

Nyújtás során mit lehet elrontani

A nyújtás sosem volt elég népszerű, mégis fontos dolog. Ahogyan kezd a mozgás is előtérbe kerülni, már-már divatosnak is mondható, úgy kezdünk nyújtani is, na de hogyan?

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Biztos, hogy hátizom erősítés kell a testtartás javításához?

testtartás izmai nem csak a hátizmok, pedig legtöbbször erre szoktatok gondolni, illetve túlságosan sokan tartanak úgy tartás javító órát, hogy ez a központi elem, pedig nem így kéne lennie!

Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek

Haránt hasizom működésének megértése egyszerű matek segítségével talán könnyebb. Ezen elvek alapján erősítsünk, hogy hasznunkra váljon.