Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas A rekeszizom, a gerinc és a karcsú derék kapcsolata testtartas

Rekeszizom

A rekeszizom nagyban befolyásolja a gerinc működését, általános helyzetét, a bordakosár állapotát, ezáltal pedig hatással van arra, hogy mennyire széles a derekunk.

Rekeszizom asszimetrikus elhelyezkedése

Az emberi test anatómiailag asszimetrikus több helyen, ezalatt nem azokat az eltéréseket értjük, amelyek a rossz testtartásból adódnak, hanem például a nem páros szervek által befolásolt izom elhelyezkedéseket, például szív máj, illetve a bal tüdő két lebenyből, a jobb tüdő 3 lebenyből áll, ezért a szimmetrikusnak gondolt izmok, például külső és belső ferde hasizmok nem fognak annyira szimmetrikusan működni. A jobb oldal a domináns (és ez nem azon múlik, hogy valaki jobb vagy bal kezes, hanema szervek elhelyezkedésén, és az ebből következő izomműködésen), ha túl működik ez az oldal (ami persze a jobb kezeseknél gyakrabban előfordul, hiszen a balkezesek ezt sokszor korrigálják például a bal kézzel való tárgyért nyúlás során), akkor az az izom rendszerben később pedig az ízületi rendszerekben is problémát fog okozni.


Ha a légzésünk nem megfelelően működik, és a rekeszizom helyett túl sok kompenzáló kisegítő légzőizmot (bordaközi izmok, felfelé emelkedik a mellkas, oldalra nem) használunk, akkor a rekeszizom hajlamos belégzésben ragadni, ami azt jelenti, hogy le van laposodva, benyomódva a hasüreg felé, emiatt kiemelkednek az alsó bordák, és még egy sor problémát okoz (például az ágyéki gerinc ívét befolyásolja, gyengülnek a hasizmok, nem kapcsolnak be megfelelően hátizmok…).

Kiemelkedő bordakosár fekve elemeli a háti szakaszt egészen a lapockákig

Belégzés során a rekeszizom lefele mozdul, ellaposodik, a bordák kifelé fordulnak egy kicsit szélesedik a mellkas, kilégzésnél pedig a rekeszizom felmegy, kupolát képez a mellüregben, a bordák vissza, befele fordulnak. A bordák megfelelő helyzete nélkül a légzés sem fog tökéletesen végbe menni, emiatt a medence sem lesz jó helyen. Ha mindkét bordakosár kiemelkedik, akkor az ágyéki gerincszakasz íve is fokozottabb, vagy a keresztcsont dől be jobban. Ha a bordakosár egyik fele emelkedik ki, akkor általában az ellentétes oldali medencefél áll előrébb. Természetes anatómiai asszimetriából adódik, hogy a bal oldalon gyengébb a kifele forgatása, jobb oldalon erősebb a befele forgatása a bordáknak. (Ez okozza, hogy az esetek nagy részében a jobb oldali bordakosár van eltekeredve előrefelé.)

Medencecsont eltekeredése

A medencecsont elfordulása okozhatja a piriformis szindrómát, az alsó háti szakasz fájdalmát, lumbágót, isiászt, keresztcsont és medencecsont közti kisizület fájdalmát, illetve kisugárzó fájdalmát.
Amikor a bordakosár van elfordulva, eltekeredve, az okozhatja a mellkasi kimenet szindrómát (ide tartozik a legtöbb nyaki érintettséggel járó probléma, például az első borda és a kulcscsont közötti terület szűkülete ami az alsó bordák megemelkedése miatt van ebben az esetben, a kar lógó helyzetében bizonyos nyakizmok rövidült állapotban rögzült helyzete miatt kisugárzó fájdalom a kar területén, illetve a túl gyakran magasban emelt kar esetén ebben a pozícióban a kisugárzó fájdalom), váll fájdalmakat, légzési problémákat, bordaközi fájdalmat.

Bordakosár efordulása

Figyeld meg magadon, melyik eltérés látható. TIPP: Bal lábon állj, jobb lábad hátrafele csak egy kicsit megemelve, veszel egy nagy levegőt, és engeded, hogy a törzsed eltekeredjen. Merre tekeredett? (Balra ?) és így van ez fordítva is döbbenetes hogy egy sima belégzés mennyire sok izom munkáját befolyásolja ugye?!

Kiemelkedő bordakosár

A derekunk szélességét befolyásolja, hogy a bordakosár mennyire van beragadva belégzési állapotban, tehát oldalra ki van térve, kifordulva, mivel szélesebb a mellkas alsó része a ferde hasizmok eredése is kijebb helyezkedik el, emiatt sokkal szélesebb hatása van a deréknak, illetve eltűnik az íve.

Korrekciós lehetőségekért keress engem, vagy egy ilyen szakirányú gyógytornász kollégát.  ?

Lapockák közötti fájdalom egyéb oka

Kedvenc témánk a hasizom

Lábhossz különbség javítása a medence másik hibájának a korrigálására

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tartásproblémák szakmák szerint: tanárok

A tanárok sem mentesülnek a mozgásszervi fájdalmak alól, de nem kell, hogy így legyen, mulaszd el a fájdalmat, mielőtt komolyra fordul a dolog.

Tartashibák szakmák szerint: fodrászok

A fodrászok mozgásszervi fájdalomai az egész napos álló munkából fakadnak. Ne hidd, hogy nem lehet ezt orvosolni, próbáld ki az alábbi tanácsokat!

Tanácsok a mozgásszervi fájdalom elmulasztására

A mozgásszervi fájdalom oka sok esetben a tartás hibákkal kezdődik. Ha nem megfelelően javítjuk, akkor sajnos csak áthelyezzük a problémát, nézzük, mik az alapok.

Tényleg egy életen át kell gyógytornázni?

A gyógytorna nagy mumus tud lenni, sokan félnek elkezdeni, mert akkor mindig kell majd csinálni. Nehéz belevágni, nehéz otthon mozogni, de van kiút és más lehetőségek.

Fűző viselése árt vagy használ

Jellemzően a tizenéves korosztály szokott fűzőt/ korzettet kapni. Talán azért, mert ekkor nőnek nagyot, vagy csak régebb óta ülnek az iskolapadban,ami rontja egyre jobban a testtartást. Ami ezen érdekes, az nem az utóbbi tény, hanem a fűző szükségességének a kérdése....

Fenék forma megmondja, hol a tartáshiba

A farizmok működése elengedhetetlenül fontos az állás és járás során is. Mindemellett a formás fenék (nem csak nők esetében) is fontos számunkra. E kettő dolog között pedig szorosabb a kapcsolat, mint gondolnánk!

Lapockák közötti fájdalom

Lapockák közötti fájdalom sokakat érint, küzdenek dolgozni az izmok, ha rossz a láb állása, ha a lapockák helyzetét stabilizáló izmok közül valamelyik kiesik a működésből.