Testtartás Terápia

Manuális és mozgás alapú tartásjavítás

testtartas 50 másodperces intenzív és hatékony edzés testtartas

Hatékony edzés visszaszámlálás

50 másodperces intenzív és hatékony edzés ugyan kicsivel tovább tart, mint 50 másodperc, de csak kicsivel. Legalábbis kezdő, középhaladó szinten mindenképp, sőt, összességében 5-10 percnél hosszabbnak nem is kell lennie, mégis hatékony. (No azért 5 percnél rövidebb se legyen! ?) Testtartás terápia egyik kedvence!

Hogyan is épül fel? Edzettségi szinttől függően adunk 5-7 megfelelő nehézségű feladatot, mindegyiket  50 másodpercig kell csinálni, köztük van 10 másodperc pihi, ami igazából éppen elég a póz váltásra. ? Tehát ez összesen csak 5-7 perc (ha lassan sikerült testhelyzetet váltani, akkor persze azt az időt még rá kell dobni, ha a féloldalas gyakorlatokat nem osztod meg 25/25 másodpercre, akkor is dob rajta 1-1 percet). Száz százlékos erőbedobással kell csinálni, figyelni a has tartására, a medence dőlésszögére, fejtetővel nyújtózásra!! Akkor lesz ez hatékony edzés. Viszont azzal, hogy rövid és pontosan meghatározott az időtartam, motivál, hogy tényleg tarts ki, csináld teljes erővel és odafigyeléssel, na meg hogy ne halaszd holnapra…

Első pihi 50 másodperc intenzív mozgás után

Egy-egy területet érdemes belőni elsőre. pl has, fenék, kar… Aztán, ahogy nő a rutin és az edzettség, egyre inkább kombinálni, akár testhelyzetet is lehet váltani közben haladó fokozatnál (mármint a gyakorlat a helyzetváltoztatásról szóljon). Kötelező érezni közben az adott területet, ami dolgozik, és utána is, főleg a nyújtásnál. Jó visszajelzés, hogy megfelelő volt a gyakorlat, ha tényleg ég az izom. Nagyon-nagyon szeretik a tartásjavító tornáimon, habár amikor megmutatom, hogy ez lesz az az 5 feladat, csak kerekedik a szemük, hogy “persze”, nem fog menni.. De megy, mindig megy ? kell egy pörgős zene, a visszaszámlálás, és a drukk (tőlem), hogy húúúúzd húúúúzd húzd be a hasad, nyújtózz fejtetővel, megy az még kicsit gyorsabban, kibírod, na még kettőt, tényleg utolsó ? 

Kitartás, mert nincs sok hátra

Az általam 50 másodperces gyakorlatnak elnevezett erősítés forma az intervallum tréningre hajaz, kicsit más rendszerben, mint amit ténylegesen így ismerünk. De a 24 órás anyagcsere fokozás érvényes itt is, mivel a hirtelen, gyors mozgás fokozza az anyagcserét, azzal, hogy hagyunk pihenő időt, aztán újra pörgünk, magasan is tartja azt. Persze itt nem egy perc gyors, 2 pihenő időszak váltakozik, de az intervallum edzések nem is épülhetnek fel ilyen kötött szabályok mellett, a hosszabb időtartamokat egyénileg kell beállítani. Ez az 50 másodperces verzió a felépítéshez, saját határok megismeréséhez, az induláshoz, az alap anyagcsere fokozáshoz tökéletes. Tehát érdemes kibírni, érdemes nekiállni, tényleg rövid idő, emiatt lehet minden nap csinálni, csak ne ugyanazt a területet. Mivel én a könnyednek nem nevezhető tartásjavító óráimon használom, általában has, fenék, hát van a célfeladatsorban, csoportban variálható nehézségű gyakorlatokkal.

Kész vagy!

Intenzív, hatékony edzés, gyors, eredményes, közkedvelt, imádom! Próbáljátok ki!

 


Edzés előtt, alatt, után nagyon fontos a precíz testtartás beállítása, hogy hatékonyak legyünk! Olvasd el, hogyan kell.

‘Pilates kuckó’ is szereti, a hatékony mozgást

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nagy lábujj fontos szerepe a farizom szempontjából

A nagy lábujj funkciója nagyon fontos álló helyzetben történő farizom erősítő feladatoknál, olvasd el, miért.

Nagy lábujjunk fontos szerepe a bütyök szempontjából

A bütyök nem csak szépséghiba, a nagy lábujjnak fontos feladata is romlik, ha rosszul áll. Viszont sok feladattal javíthatjuk a helyzetet!

A nagy W ülés dilemma

Mondhatom, hogy a gyermekek  ülése, főként az úgynevezett w ülés igen megosztó téma, még a szakemberek, orvosok, gyógytornászok körében is. Mikor hagyjuk, ne hagyjuk, és melyiket miért. Én azt javaslom, nézd meg, hogyan ül nyújtott lábbal, majd w lábtartásban, ez...

Haránt hasizom működése számokkal a matek és lapos has kedvelőinek

Haránt hasizom működésének megértése egyszerű matek segítségével talán könnyebb. Ezen elvek alapján erősítsünk, hogy hasznunkra váljon.

Erős vagy határozott kézfogás

A magabiztos, határozott kézfogás fontos első benyomás. Erős vagy határozott? Ne törjük össze a másik kezét, ha lehet 🙂

Futás tippek, fuss fájdalom nélkül

A futás elég népszerű azok körében is akik soha/már régen nem mozogtak. Ha elkezd valahol fájni, valószínűleg rossz technika miatt túlterhelsz.Hogy futsz?

Váll mozgás javítása

A váll mozgás javítása nem csak a fájdalom megszüntetése miatt fontos, de a szomszédos (sőt a távoli) ízületek mozgása/fájdalma is múlik ezen a területen

Váll mobilitás és stabilitás

A váll mobilitás hiánya számos helyen okozhat gondot, vagy lehet mellékhatása annak, ha egy másik ízület elveszti a fő funkcióját. Hogyan teszteljük?

Ne húzd ki magad! Második, derekas rész

Súlyvonal beállítása segítségével a leggyakoribb hátfájás típusok megszüntethetők! Ismerjük fel, merre van eltolódás, tudjuk meg, hogyan javítható

Ne húzd ki magad! Első rész

A húzd ki magad típusú testtartásban sok rejtett hiba rejlik. Legyünk tudatosak, akarjunk helyes testtartást, de ne vigyük túlzásba! Legyen könnyed és tűnjön totál természetesnek, még, ha valójában oda is figyelünk.